Adviseur nodig? Eerste advies GRATIS! 088 20 50 800 RADIO VIDEO NIEUWSBRIEF NIEUWS

PvdA niet enthousiast over versoepeling ontslag

De PvdA vindt het prima als het kabinet met werkgevers en vakbonden gaat praten over het ontslagrecht. Maar de sociaal-democraten denken dat er geen enkele noodzaak meer is om het ontslagstelsel te versoepelen. De partij meent dat de strengere WW de meeste problemen van beperkte flexibiliteit al heeft opgelost.

Dat zei PvdA-kamerlid Ton Heerts woensdag in een debat in de Tweede Kamer met minister Piet Hein Donner en staatssecretaris Ahmed Aboutaleb van Sociale Zaken. Heerts wil dat Donner de aanscherping van de WW onderzoekt. 'Ik denk namelijk dat de problemen behoorlijk aan het afnemen zijn.' De minister zei bereid te zijn de effecten van de strengere WW in de discussie mee te nemen.

Tussen werkgevers en vakbonden is er verschil van mening over de agenda van de participatietop. De bonden willen per se niet praten over het ontslagstelsel. Donner heeft al aangegeven dat dit onderwerp wel besproken zal worden.

Brieven zonder inhoud
Na afloop van het debat erkende Heerts dat het ontslagrecht op de zogeheten participatietop besproken moet worden. Hij verwacht echter dat uit een onderzoek naar de WW blijkt dat het niet meer nodig is om werknemers makkelijker te kunnen ontslaan. 'Zijn er eerste ervaringen die de problemen met het ontslagrecht marginaliseren?' zo vroeg hij Donner.

In het debat morden de oppositiepartijen over het gebrek aan inzicht dat de Kamer krijgt in de inzet van het kabinet voor het overleg met de sociale partners. VVD'er Atzo Nicolaï noemde dat 'niet aanvaardbaar'. Volgens GroenLinks-kamerlid Ineke van Gent wordt de Kamer 'met een kluitje in het riet gestuurd' en stuurt de minister 'brieven waar niets in staat'.

Overig nieuws