Adviseur nodig? Eerste advies GRATIS! 088 20 50 800 RADIO VIDEO NIEUWSBRIEF NIEUWS

Advies bij gouden handdruk

Bij een ontslagvergoeding is het verstandig u te laten adviseren om te voorkomen dat u te veel belasting betaalt. Dat geldt zeker als u overweegt een stamrecht bv op te richten, dat is voor particulieren niet zelf te doen. U krijgt te maken met verschillende partijen, zoals de Belastingdienst, de Kamer van Koophandel, de fiscalist, de notaris en de bank. De oprichtingsakte (onder meer het doel en de voorwaarden van de stamrecht bv) moeten aansluiten bij uw persoonlijke wensen. U kunt zo’n akte niet op eigen houtje wijzigen.

Stamrechtovereenkomst voor stamrecht bv

U moet ook een stamrechtakte of -overeenkomst laten opstellen. Daarin wordt omschreven wie de uitkeringen ontvangt en wat er gebeurt als de begunstigde voortijdig overlijdt. Bovendien staat daarin het oprentingspercentage; de fiscus eist namelijk dat de stamrechtverplichting (de plicht tot het doen van uitkeringen aan uzelf) elk jaar met een bepaald percentage moeten toenemen. Het is belangrijk de hoogte van dat percentage binnen bepaalde grenzen en in overleg met de fiscus correct vast te stellen.

Banksparen in plaats van stamrecht bv

Advies is ook van belang omdat een stamrecht bv lang niet voor iedereen interessant is. Voor veel mensen met een ontslagvergoeding lager dan € 75.000,- is banksparen een goed alternatief. Maar ook dan is goed advies belangrijk. Zo kunt u met  het geld voor korte of langere tijd vastzetten. Ook kunt u kiezen voor directe maandelijks uitkeringen of pas in de toekomst maandelijkse uitkeringen ontvangen. De voorwaarden van de banken die banksparen aanbieden, verschillen, bijvoorbeeld op het gebied van de flexibiliteit, rente en de kosten. Wilt u direct gouden handdruk banksparen vergelijken

Zelfs als u uw ontslagvergoeding in één keer laat uitkeren, kunt u soms met goed advies voorkomen dat u teveel belasting betaalt.