Adviseur nodig? Eerste advies GRATIS! 088 20 50 800 RADIO VIDEO NIEUWSBRIEF NIEUWS

Ontslagvergoeding (gouden handdruk) en transitievergoeding

Bij ontslag heeft u vaak recht op een financiële schadeloosstelling. Deze schadeloosstelling wordt ook wel ’gouden handdruk’ of ontslagvergoeding genoemd en wordt uitgekeerd ter vervanging van gederfd of te derven loon. Als het ontslag via UWV of de kantonrechter plaatsvindt, heeft u -na minimaal 2 jaar dienstverband- recht op een wettelijke ontslagvergoeding, de transitievergoeding. 

De ontslagvergoeding compenseert het inkomen dat u gaat missen. De werkgever betaalt de vergoeding omdat u tijdelijk werkloos wordt of een nieuwe baan aanvaardt met een lager salaris. Ook kan er sprake zijn van een vergoeding wegens pensioenschade. De transitievergoeding heeft ook als doel compensatie van het verloren inkomen PLUS het vinden van een nieuwe baan via een van werk naar werk traject (transitie naar nieuw werk). De transitievergoeding is wettelijk verplicht als ontslag via UWV of de kantonrechter loopt. Bij ontslag op andere wijze (wederzijds goedvinden, onderling overleg, vaststellingsovereenkomst) ontvangen werknemers vaak een -niet wettelijke verplichte- ontslagvergoeding.   

Direct belasting betalen over de ontslagvergoeding

U moet direct belasting betalen over uw ontslagvergoeding. Het maximale belastingpercentage bedraagt 49,5%. Nadat u belasting heeft betaald over uw ontslagvergoeding, resteert een netto ontslagvergoeding. Meer informatie over de mogelijkheden met uw netto ontslagvergoeding vindt u op 'Wat te doen met uw gouden handdruk'. Over uw transitievergoeding moet u OOK belasting betalen, tenzij u kiest voor een outplacementtraject (van werk naar werk) of een opleiding. Dan mag u de bruto transitievergoeding daaraan besteden en betaalt u geen belasting.

Uw ontslagsituatie

Vraagt u zich af of u ook aanspraak kunt maken op een ontslagvergoeding of transitievergoeding en welke mogelijkheid voor u het beste is? Dan kunt u onze adviseurs (arbeidsjurist en financieel adviseurs) uw situatie vrijblijvend voorleggen. Maak een gratis persoonlijke afspraak met een van onze specialisten of bestel ons gouden handdruk boek.

Vóór 1 januari 2014 banksparen afgesloten of stamrecht BV opgericht?

Het kan zijn dat u voor 1 januari 2014 een ontslagvergoeding heeft ontvangen die u heeft ondergebracht in een stamrechtverzekering, stamrecht bv of banksparen (gouden handdruk rekening). Ontslagvergoeding vóór 2014 ontvangen en heeft u destijds een van onderstaande produkten afgesloten, dan heeft u wellicht mogelijkheden tot uitkeren en omzetten. Lees meer door op onderstaande links te klikken: