Adviseur nodig? Eerste advies GRATIS! 088 20 50 800 RADIO VIDEO NIEUWSBRIEF NIEUWS

Ontslagvergoeding en transitievergoeding

Een ontslagvergoeding wordt ook wel gouden handdruk genoemd. Bij ontslag heeft u recht op een ontslagvergoeding of transitievergoedingBij ontslag via UWV of kantonrechter heeft u recht op een transitievergoeding. Bij ontslag met wederzijds goedvinden (als werkgever niet naar UWV of kantonrechter stapt) KUNT u recht hebben op een ontslagvergoeding. Deze is vaak hoger dan de transitievergoeding. Een jurist helpt u bij het bedingen van een HOGERE ontslagvergoeding. Hogere ontslagvergoeding, ook voor u?

Vaak hogere ontslagvergoeding bij ontslag met wederzijds goedvinden

De hoogte van de ontslagvergoeding varieert per situatie en uw onderhandelingspositie. Dit kan zijn de transitievergoeding, de HOGERE kantonrechtersformule of een uitkomst er tussenin na onderhandelingen met uw werkgever. Bij ontslag met wederzijds goedvinden wordt de onderhandelde ontslagvergoeding schriftelijk vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst. Meer over vaststellingsovereenkomst.

Ontslagvergoeding berekenen

 

Ontslagvergoeding of transitievergoeding?

Van een ontslagvergoeding is sprake als deze het resultaat is van onderhandelingen tussen werkgever en werknemer. Heel soms is dat de kantonrechtersformule. Van een transitievergoeding is sprake als u ontslagen wordt via UWV of de kantonrechter. Let op: de kantonrechter gebruikt de kantonrechtersformule dus NIET. De kantonrechtersformule is hoger dan de transitievergoeding. Bij onderhandelingen ligt de ontslagvergoeding vaak tussen de transitievergoeding en de kantonrechtersformule. Bereken transitievergoeding en kantonrechtersformule   

Belasting besparen over ontslagvergoeding

U betaalt loonbelasting, zodat een netto ontslagvergoeding resteert. U kunt belasting middelen over 3 jaar, zodat u belasting terugkrijgt over uw ontslagvergoeding. Ook "veroorzaakt" de ontslagvergoeding extra jaarruimte, die u kunt benutten door de maximumstorting in pensioen banksparen onder te brengen. Deze storting is fiscaal aftrekbaar, zodat u geld terugkrijgt van de Belastingdienst. Met uw netto ontslagvergoeding kunt u sparen of uw hypotheek cq. schulden aflossen. De transitievergoeding kent een extra mogelijkheid. U mag de bruto transitievergoeding besteden aan outplacement of een opleiding. Dan betaalt u geen belasting over de transitievergoeding. Bespaar ook belasting en vraag advies. Advies ontslagvergoeding 2024

 

Dreigt ontslag? Meer weten over ontslag en ontslagvergoeding
Wilt u meer informatie over de gevolgen van ontslag en belasting besparen over uw ontslagvergoeding? Ontvang gratis Ontslagvergoeding boek 2024!

Judex.nl interviewt Marius Winter over de Ontslagvergoeding