Adviseur nodig? Eerste advies GRATIS! 088 20 50 800 RADIO VIDEO NIEUWSBRIEF NIEUWS

Netto ontslagvergoeding, wat nu?

Nadat uw werkgever belasting heeft ingehouden op uw ontslagvergoeding of transitievergoeding, ontvangt u het netto bedrag op uw privérekening. U kunt kiezen uit diverse bestedingen: consumeren, sparen, beleggen en het aflossen van hypotheek of schulden. Wat betreft belasting valt u wellicht in de vermogensrendementsheffing. Die betaalt u jaarlijks over uw vermogen meer dan € 50.000 (of het dubbele als u een partner heeft). Hoe hoger uw vermogen, hoe meer belasting u betaalt.

1.  
Sparen met netto ontslagvergoeding

De rente is op dit moment laag. Als u de rente langer vastzet (deposito), ontvangt u een hogere rente, echter heeft als nadeel dat u niet aan het geld kunt komen. Sparen heeft als voordeel dat u een financiële reserve heeft voor de toekomst.

2.  
Beleggen met netto ontslagvergoeding

U kunt het geld ook beleggen. U kunt hogere rendementen behalen dan met sparen. Echter, beleggen is veel riskanter: u loopt het risico dat uw beleggingen in de toekomst  minder waard zijn dan nu.

3.  
Hypotheek of schulden aflossen

Stel dat u 5 procent rente over uw hypotheek betaalt en u betaalt 37,1 procent inkomstenbelasting. U betaalt dan netto (dus na inkomstenbelasting) 3,1 procent rente: (100 – 37,1) procent * 5 procent = 3,1 procent.

Als uw spaarrente lager is dan 3,1 %, dan is het financieel gunstig om uw netto geld te gebruiken om uw  hypotheek af te lossen. Het nadeel van aflossen is dat u uw netto geld in uw huis stopt en u uw financiële buffer kwijt bent. Als u in de toekomst geld nodig heeft, heeft u niet meer de beschikking over spaargeld en kunt u daardoor in de problemen komen.

 

Meer informatie over financieel advies ontslagvergoeding

Heeft u vragen over de keuze die u heeft met uw netto ontslagvergoeding of transitievergoeding? Wilt u weten wat onze financieel adviseurs voor u kunnen betekenen? Lees meer over financieel advies ontslagvergoeding