Adviseur nodig? Eerste advies GRATIS! 088 20 50 800 RADIO VIDEO NIEUWSBRIEF NIEUWS

Direct ingaande stamrecht verzekering

Een stamrecht is een recht op periodieke uitkeringen. Hierbij kan de werknemer kiezen om de periodieke uitkeringen direct na ontslag te laten ingaan of de uitkeringen op een later moment te laten ingaan (uiterlijk op 65e verjaardag).
Een verzekering die direct tot uitkering komt, is een direct ingaande lijfrente. Een direct ingaande lijfrenteverzekering (of stamrecht verzekering) werkt als volgt; de werkgever stort de ontslagvergoeding bij de verzekeraar. De verzekeringnemer (= ex-werknemer) kiest een uitkeringsduur.

De verzekeraar begint direct met periodieke (meestal maandelijkse) uitkeringen. Uitkeringen kunnen ook per kwartaal, halfjaar of per jaar uitbetaald worden. Bij het uitkeren houdt de verzekeraar belasting (loonheffing) in en de ex-werknemer ontvangt de netto uitkeringen op zijn bankrekening. Op de einddatum is de “pot” leeg.

Voorbeeld: Wouter Vos, een 45-jarige man krijgt een ontslagvergoeding van € 40.000,-. Hij wil dit bedrag over een periode van vijf jaar laten uitbetalen in maandelijkse termijnen. De uitkering die Wouter Vos ontvangt is € 715,- per maand. Een direct ingaande lijfrente wordt ook DIL genoemd (Direct Ingaande Lijfrente).

Voor wie is een direct ingaande stamrechtverzekering bedoeld?

De direct ingaande lijfrente is bedoeld voor werknemers die geld na ontslag nodig hebben als aanvulling op het inkomen. Dit kan zijn omdat de ex-werknemer:
- een inkomenstekort heeft en deze wil aanvullen
- een nieuwe baan heeft met een lager salaris dan voorheen
- verwacht zonder werk te komen en een WW-uitkering ontvangt.

Wilt u meer informatie over stamrecht verzekering? Vraag dan het gratis Gouden Handdruk boek 2013 aan!