Adviseur nodig? Eerste advies GRATIS! 088 20 50 800 RADIO VIDEO NIEUWSBRIEF NIEUWS

Gouden handdruk banksparen vs. verzekeren in de erfbelasting

Het is sinds januari 2010 mogelijk om de ontslagvergoeding onder te brengen in stamrecht banksparen. Inmiddels heeft het zich al snel neergezet als de populairste optie bij ontslagvergoedingen tussen € 25.000,- en € 75.000,-. Daarmee zijn stamrecht verzekeringen verdreven tot het punt dat ze bijna niet meer afgesloten worden. Voor het nalatenschap zijn er wel aanzienlijke verschillen tussen deze opties waar rekening mee gehouden moet worden.

Banksparen gouden handdruk is onderdeel van de erfenis

Bij een stamrecht verzekering vervalt de ontslagvergoeding bij overlijden vaak richting de verzekeraar, tenzij een contraverzekering wordt afgesloten. Dan vervalt de ontslagvergoeding aan  de partner of kinderen. Dit heeft wel een negatieve invloed op het te ontvangen rendement uit de ontslagvergoeding. Het bedrag maakt echter geen deel uit van de erfenis en daarom hoeft er geen erfbelasting betaald te worden. Bij banksparen gouden handdruk is dit wel het geval.

De gouden handdruk bankspaarrekening wordt gerekend tot de erfenis. Hoe de erfenis wordt verdeeld is afhankelijk van het testament. Stel dat er geen testament is, dan worden standaard wettelijke verdeelsleutels aangehouden. De nabestaanden moeten erfbelasting afdragen over het saldo op de gouden handdruk bankspaarrekening. Het kiezen van de stamrecht optie beïnvloedt zo de fiscale gevolgen bij overlijden. De gemiddelde belastingdruk bij overlijden ligt meestal hoger omdat de vrijstelling bij de erfbelasting meestal overschreden wordt door de ontslagvergoeding.

Opstellen van het testament

Zorg dat uw nabestaanden niet voor verrassingen komen te staan en zorg dat een testament opgesteld is. In verband met verschillende hoogtes van vrijstellingen voor de erfbelasting bij bepaalde gradaties van uw nabestaanden kan dit ook fiscale gevolgen hebben voor hoeveel belasting afgedragen wordt over de ontslagvergoeding.

Meer vragen over de situatie bij overlijden bij verschillende opties met de ontslagvergoeding? Neem contact op met onze adviseurs!