Adviseur nodig? Eerste advies GRATIS! 088 20 50 800 RADIO VIDEO NIEUWSBRIEF NIEUWS

Gouden handdruk en alimentatie

Bij Gouden HanddrukSpecialist krijgen we regelmatig vragen van mensen die in een scheiding zitten of reeds gescheiden zijn. Men vraagt zich af of de ex-echtgeno(o)t(e) recht heeft op een deel van de ontslagvergoeding ofwel dat de kinderalimentatie aangepast wordt naar aanleiding van de ontslagvergoeding. Daarom hier een korte uitleg.

Ex kan geen aanspraak maken op deel ontslagvergoeding

Ten eerste moet vermeld worden dat een ontslagvergoeding niet toekomt aan de ex-man of -vrouw. Wanneer de scheiding reeds is voltrokken dan is dit niet onderdeel van de boedel en kan de ex daar geen aanspraak op maken. Sommigen denken dat de vergoeding in principe is verdiend tijdens het dienstverband en dus tijdens een mogelijk huwelijk, maar dit is niet het geval: het is een vergoeding voor toekomstig te derven inkomsten en staat dus helemaal los van een eventueel huwelijk in het verleden.

Vergoeding of uitkeringen uit vergoeding onderdeel van inkomsten voor alimentatie

De vergoeding is wél bedoeld om inkomensverlies op te vangen en heeft daarom invloed op (kinder)alimentatie. Een rechtbank verwacht dat een ontslagvergoeding wordt benut om de inkomenshoogte van voor het ontslag een tijd door te kunnen zetten. Zolang de vergoeding niet is opgebruikt zal verlangd worden dat de alimentatie onverminderd betaald worden. Al wordt er niet direct gebruik van gemaakt en ligt het inkomen tijdelijk lager dan voor het ontslag, zal de rechtbank ook niet snel de alimentatie verlagen. Pas nadat de vergoeding opgebruikt is zal een rechter een mogelijke verlaging als optie zien.

Er komt echter meer bij kijken: Voor de alimentatie wordt ook meeberekend of er al een nieuwe baan is, wat het inkomen daarvan is, of dat er een WW-uitkering is. Stel er is een nieuwe baan met een vergelijkbaar salaris als daarvoor, en daarbovenop is er ook de ontslagvergoeding, dan kan de rechtbank besluiten de alimentatie te verhogen. Er is geen vaste rekensom te geven; de rechtbank bekijkt elke zaak individueel. Voor meer informatie kunt u terecht bij het Landelijk Bureau Inning Onderhoudszaken.