Adviseur nodig? Eerste advies GRATIS! 088 20 50 800 RADIO VIDEO NIEUWSBRIEF NIEUWS

Ontslagvergoeding, hoe belasting besparen of uitstellen ?

Bij ontslag kunnen werknemers een ontslagvergoeding meekrijgen om de tijd tot een nieuwe baan te overbruggen of om een lager salaris bij een nieuwe werkgever te compenseren. Alleen bij een faillissement – of als werknemer zelf schuldig is aan het ontslag-  staat de werknemer met lege handen.  

De ontslagvergoeding kan variëren van enkele duizenden tot vele tienduizenden euro’s, afhankelijk van leeftijd en het aantal dienstjaren – hoe ouder en hoe langer in dienst, hoe hoger het bedrag volgens de kantonrechtersformule. De kantonrechtersformule is in 2009 versoberd, waardoor de gemiddelde ontslagvergoeding in 2013 ongeveer 15 tot 20 procent lager ligt dan voor 2009. De betere kantonrechtersformule voor 2009 wordt nog gebruikt bij reorganisaties en sociaal plannen.

Juiste keuze ontslagvergoeding belangrijk

Met de juiste keuze betaalt u niet onnodig belasting en vindt u de balans tussen financiële zekerheid of flexibiliteit. De gouden handdrukken vallen in drie categorieën uiteen:

Ontslagvergoeding tot 25.000,- euro: verlonen

Bij een ontslagvergoeding tot 25.000,- is het verstandig het bedrag in een keer uit laten keren en direct belasting te betalen. Het bedrag is niet hoog genoeg om meer mee te doen en u komt vaak niet in een hogere belastingschijf, waardoor er meer  betaald zou moeten worden. U mag de ontslagvergoeding van de belastingdienst over drie jaar uitsmeren. Door dit ‘middelen’ wordt het extra inkomen per jaar lager. Wel oppassen dat het niet leidt tot het verlies van huur-, zorg- of kinderopvangtoeslag.

Ontslagvergoeding van 25.000,- tot 75.000,- euro: banksparen

Boven de 25.000,- wordt het interessant  de gouden handdruk om te zetten in een periodieke uitkering en een stamrecht aan te kopen. De werkgever maakt het bedrag dan direct over naar de bank (banksparen gouden handdruk) of verzekeraar. Er hoeft dan geen belasting betaald te worden over de ontslagvergoeding zelf, alleen over de uitkering. Zo kan een gouden handdruk van 40.000,- bijvoorbeeld omgezet worden in een maandelijkse uitkering, vijf jaar lang, van 710 euro.  Het bedrag  wegzetten voor meer rendement kan ook (banksparen uitstel). Dat kan als u denkt snel een nieuwe baan te vinden of het geld nu niet nodig heeft, omdat er een tweede inkomen is en de ww-uitkering voldoende is.

U kunt kiezen voor variabele rente of het geld voor lange tijd vastzetten (gouden handdruk banksparen vergelijken). Bij langere tijd vastzetten (deposito), is het essentieel dat u van tevoren goed nadenkt, want  de keuze is later niet meer, of alleen met  hoge kosten terug te draaien. Als u na een half jaar toch uw geld nodig heeft, dan kan dat niet meer.   

Ontslagvergoeding boven de 75.000,-: stamrecht bv oprichten

Bij de hogere gouden handdrukken kan ook de stamrecht bv interessant worden, bijvoorbeeld voor de  ontslagen werknemer die een eigen bedrijf wil starten. Van het UWV mag  zes maanden met een ww-uitkering geprobeerd worden zo’n eigen bedrijf te beginnen, daarna moet er gekozen worden: ondernemer of ww.

Wat u ook kiest, het is belangrijk u goed te laten adviseren. Vraag advies gouden handdruk