Adviseur nodig? Eerste advies GRATIS! 088 20 50 800 RADIO VIDEO NIEUWSBRIEF NIEUWS

Stamrecht belasting 

Een stamrecht is het recht op toekomstige periodieke uitkeringen. Doorgaans wordt een stamrecht via een bv of banksparen gebruikt om een ontslagvergoeding periodiek aan uzelf uit te keren. De uitkeringen kunnen meteen ingaan, maar u kunt de uitkeringen ook op een later tijdstip laten ingaan. In dat laatste geval hoeft u niet nu al vast te leggen wanneer u de uitkeringen wilt laten ingaan, maar kunt u dat te zijner tijd bepalen. Enige voorwaarde is dat de uitkeringen uiterlijk ingaan op het moment dat u 65 jaar wordt.

Kenmerk van een stamrecht is dat de werkgever de ontslagvergoeding bruto – dus zonder inhouding van belasting – uitkeert. U moet de bruto gouden handdruk ontvangen in een stamrecht bv of een gouden handdruk bankrekening. U betaalt pas inkomstenbelasting over de uitkeringen die u te zijner tijd aan uzelf gaat verstrekken.

U betaalt evenmin vermogensbelasting (vermogensrendementsheffing van 1,2%) over het geld, omdat voor uw stamrecht bv een ander belastingregime geldt dan voor uw privévermogen. Ook als u gaat banksparen met uw ontslagvergoeding betaalt u over dat tegoed géén vermogensbelasting.