Adviseur nodig? Eerste advies GRATIS! 088 20 50 800 RADIO VIDEO NIEUWSBRIEF NIEUWS

Stamrecht bv belasting

Binnen een stamrecht bv ontvangt u uw ontslagvergoeding bruto. Uw werkgever houdt geen belasting in. Pas over de uitkeringen aan uzelf betaalt u inkomstenbelasting. Dat kan als voordeel hebben dat uw inkomen dan in een lagere belastingschijf valt.

Stamrecht bv moet salarisadministratie voeren

U bent zelf verantwoordelijk voor het voeren van een salarisadministratie en de afdracht van inkomstenbelasting over de uitkeringen. Als u kiest voor maandelijkse uitkeringen moet u ook maandelijks inkomstenbelasting aan de Belastingdienst afdragen. De aangifte besteedt u uit aan een gespecialiseerd bureau.

De stamrecht bv is ook belastingplichtig voor de vennootschapbelasting. Als het vermogen in de stamrecht bv dankzij goede investeringen sneller stijgt dan de stamrechtverplichting en kosten, kan de stamrecht bv winst realiseren. Daarover moet de stamrecht bv 20% vennootschapsbelasting betalen (tot € 200.000,- winst, daarboven 25 %). Als u als eigenaar van de bv die winst privé wilt opnemen, betaalt u daarna nog eens 25% dividendbelasting. Per saldo betaalt u dus 40% belasting over de winst van de bv. Voorbeeld: stel dat de bv € 1.000,- winst maakt, dan betaalt u daar 20% vennootschapsbelasting over. Dan blijft er 800 euro over. Als u die 800 euro opneemt als dividend gaat daar nog eens 25% dividendbelasting, ofwel 200 euro, vanaf. Dan resteert 600 euro, hetgeen betekent dat van de oorspronkelijk 1.000 euro 40% belasting is betaald. De percentages vennootschapsbelasting zijn afgelopen jaren gedaald. Zie stamrecht bv belasting percentages