Adviseur nodig? Eerste advies GRATIS! 088 20 50 800 RADIO VIDEO NIEUWSBRIEF NIEUWS

Ontslagrecht

Het ontslagrecht schrijft voor aan welke regels bij ontslag moet worden voldaan. Elke ontslagzaak moet worden getoetst door UWV of de kantonrechter. Het ontslagrecht is de afgelopen jaren al enigszins versoepeld. Volgens de plannen van het kabinet PvdA/ VVD wordt het ontslagrecht vanaf 2014 verder versoepeld. Er is kritiek op de plannen. De zogeheten preventieve ontslagtoets vervalt deels en de hoogte van de ontslagvergoeding wordt verlaagd naar een half jaarsalaris per dienstjaar met een maximum van € 75.000,-. Nu nog geldt in de praktijk een leeftijdsafhankelijke vergoeding van 0,5 tot 2,0 maandsalaris per dienstjaar en is er geen maximum.

Transitiebudget voor hulp naar nieuwe baan

Daarnaast krijgen ontslagen werknemers een transitiebudget van een kwart maandsalaris per dienstjaar met een maximum van 4 maanden. Dat transitiebudget moeten zij besteden aan outplacement, cursussen, opleidingen en andere manieren die het vinden van een nieuwe baan kunnen realiseren.

Juridisch advies is een must

Het is zeer verstandig om juridisch advies in te roepen als u wordt ontslagen. Ook als u wilt weten of u recht heeft op een ontslagvergoeding of als u twijfelt of die vergoeding wel hoog genoeg is, is het inhuren van advies van een arbeidsjurist meestal een rendabele investering.

Bij reorganisaties bij middelgrote en grote bedrijven waarbij meerdere mensen tegelijkertijd worden ontslagen, is er vaak een sociaal plan dat door juristen van de vakbond wordt uitonderhandeld en moet worden goedgekeurd door de vakbondsleden.