Adviseur nodig? Eerste advies GRATIS! 088 20 50 800 RADIO VIDEO NIEUWSBRIEF NIEUWS

Bestaande lijfrente voor 2014 afgesloten: welke mogelijkheden heeft u nog ?

Als u uw ontslagvergoeding voor 2014 als stamrecht (recht op periodieke uitkeringen) heeft ondergebracht bij een levensverzekeraar, dan heeft u destijds gekozen voor een Direct Ingaande Lijfrente of een Uitgestelde Lijfrente Dit bepaalt of u nog keuzemogelijkheden heeft of niet. 

Gouden Handdruk Specialist kan u adviseren over uw bestaande stamrecht verzekering en bepalen of alternatieven fiscale of rendements-voordelen opleveren. Vraag advies bij de adviseurs van Gouden Handdruk Specialist.

Lopende Direct Ingaande Lijfrente (DIL)

Als u uw ontslagvergoeding voor 2014 heeft gestort in een direct ingaande lijfrente (DIL), dan keert de verzekeringsmaatschappij periodiek (jaarlijks, per kwartaal of maandelijks) een bedrag uit. Deze uitkeringen gebruikt u als directe inkomensaanvulling. Bijvoorbeeld bovenop een WW-uitkering kan een direct ingaande lijfrente zorgen voor een maandelijkse aanvulling. Een direct ingaande lijfrente keert uit tot de -vooraf gekozen- einddatum. Met een lopende DIL heeft u geen keuzemogelijkheden meer. 

Bestaande Uitgestelde Lijfrente (UL)

De andere verzekeringsoplossing voor 2014 was een uitgestelde lijfrente (UL). Bij deze verzekering rendeert de gehele ontslagvergoeding, meestal op basis van garantiewaarden (rente). De ontslagvergoeding blijft aangroeien, zonder er belasting over te betalen. Op enig moment (uiterlijk op AOW-datum) moet u een direct ingaande lijfrente bij een verzekeraar of bank (banksparen) afsluiten. Tegenwoordig kiest iedereen voor het omzetten naar direct uitkerend banksparen in plaats van een direct ingaande lijfrenteverzekering.

Met dit verzekeringsproduct gebruikt u uw ontslagvergoeding om eerder te stoppen met werken of om uw pensioen aan te vullen.

FlexGarantPlan (FGP)

Dit was een populaire verzekeringsoplossing voor de ontslagvergoeding voordat banksparen populair werd. Dit verzekeringsproduct is een combinatie van een direct ingaande lijfrente en een uitgestelde lijfrente. Het voordeel van dit gecombineerde product was dat de datum waarop de uitkeringen zouden starten vooraf niet vastgesteld hoefde te worden. Dat gaf veel flexibiliteit.  

Als u houder bent van een FlexGarantPlan, dan kunt u op elk gewenst moment uw inkomen aanvullen met uitkeringen uit deze verzekering. Als de maandelijkse uitkeringen eenmaal zijn begonnen, kunt u deze niet meer stopzetten. Het is belangrijk het -belasting technisch- juiste moment te kiezen om te starten met uitkeren.