Adviseur nodig? Eerste advies GRATIS! 088 20 50 800 RADIO VIDEO NIEUWSBRIEF NIEUWS

Bestaande lijfrente verzekering

Als u in het verleden heeft gekozen om uw gouden handdruk te gebruiken voor een lijfrente, de zogenaamde gouden handdruk verzekering, dan zal de ontslagvergoeding uiterlijk op AOW-leeftijd periodiek worden uitgekeerd.

Met een bestaande lijfrenteverzekering kunt u een toekomstige aanvulling van uw inkomsten genereren. Zo kunt u de stamrechtverzekering bijvoorbeeld gebruiken als pensioenvoorziening. Een andere mogelijkheid is dat de lijfrente-uitkering u de ruimte geeft om in de toekomst eerder te stoppen met werken. Ook kan het zijn dat u de lijfrente al heeft laten ingaan als maandelijkse uitkeringen als aanvulling op uw WW uitkering. De ontslagvergoeding is bij het ontslag destijds direct gestort bij een levensverzekeraar.

De verzekeraar heeft de gouden handdruk gebruikt als koopsom voor een levensverzekering die u op elk gewenst moment (uiterlijk op AOW-leeftijd) kan omzetten in een periodieke uitkering. Technisch gesproken: de ontslagvergoeding is hetzij gebruikt voor de aankoop van een direct ingaande lijfrente, hetzij ter aankoop van een uitgestelde lijfrente of een combinatie hiervan: het FlexGarantPlan.

Andere opties die u had met een ontslagvergoeding voor 2014 waren direct afrekenen met de belastingdienst, banksparen en een stamrecht bv. Als u vanaf 2014 een ontslagvergoeding ontvangt, zult u direct belasting moeten betalen. Lijfrente, banksparen en stamrecht bv zijn vanaf 1 januari 2014 verboden. 

Heeft u vragen over uw bestaande lijfrente of ontvangt u in 2019 een ontslagvergoeding? Neem voor een onafhankelijk advies contact op met een van onze ontslagvergoeding adviseurs.

Judex.nl interviewt Marius Winter over stamrecht verzekering