Adviseur nodig? Eerste advies GRATIS! 088 20 50 800 RADIO VIDEO NIEUWSBRIEF NIEUWS

Bestaande bankspaarders

Er zijn in het verleden veel gouden handdruk bankspaarekeningen afgesloten. Ontslagvergoeding banksparen wordt gekenmerkt door de eenvoud en transparantie. Via ontslagvergoeding banksparen wordt de gouden handdruk in een reeks van termijnen uitgekeerd of blijft de ontslagvergoeding renderen tegen een rente. Deze maandelijkse uitkeringen kunnen direct ingaan of later, bijvoorbeeld om het pensioen aan te vullen. Bij elke maandelijkse uitkering houdt de bank de bij het bedrag horende belastingen en premies in. Bij uitstel banksparen (dit heet opbouw banksparen) genereert u rente gedurende de looptijd. Het bedrag op de bankrekening groeit aan. U zult opbouw banksparen moeten omzetten naar een uitkerende bankspaarrekening, uiterlijk op AOW datum. Als de uitkeringen laat starten, dan komt u door de spreiding vaak in een lagere belastingschijf terecht. Het is in 2020 nog steeds mogelijk te switchen tussen banksparen en stamrecht BV. In de praktijk komt dit weing voor. Alleen als er interesse is in zelfstandig ondernemerschap, stappen mensen over van banksparen naar een stamrecht BV. Verschillen stamrecht BV en banksparen.

Vaste rente of variabele rente

Bij een bankspaarrekening kan tegen een vaste rente worden gespaard, zodat u vooraf exact de hoogte van de uitkeringen weet of tegen een variabele rente mogelijk. De variabele rente kunt u op elk moment omzetten naar een vaste rente. De vaste rente staat vast voor de rentevaste duur. De variabele rente is meestal lager dan de vaste rente. Voordeel van een variabele rente bij een opbouw rekening is dat u op elk moment kunt omzetten naar een uitkerende bankrekening. 

Let op:

  • Banksparen gebeurt op een geblokkeerde rekening en het tegoed kan dan ook niet voor andere doelen worden aangewend dan de maandelijkse uitkeringen.

  • Bij overlijden komt het saldo ten goede van de nabestaanden. Het saldo moet via direct startende maandelijkse uitkeringen uitbetaald worden aan de nabestaanden.

  • De vraag over hoeveel termijnen u de ontslagvergoeding minimaal moet spreiden, is afhankelijk van uw leeftijd. Kijk bij direct uitkerend banksparen of vraag advies gouden handdruk banksparen voor de exacte gegevens.

  • Het is belangrijk te bepalen wanneer u start met maandelijks uitkeren. Te vroeg of te laat starten kan veel belasting geld kosten of opleveren. Het is in 2020 niet meer mogelijk om uw bankspaarrekening af te kopen met 20% belastingvoordeel (80/ 20 regel ontslagvergoeding). Vraag Gouden Handruk Specialist voor advies.