Adviseur nodig? Eerste advies GRATIS! 088 20 50 800 RADIO VIDEO NIEUWSBRIEF NIEUWS

'Sterke toename ontslag om persoonlijke redenen'

De ontslagaanvragen om bedrijfseconomische redenen verliezen snel terrein. De aanvragen die samenhangen met 'in de persoon van de werknemer gelegen redenen' rukken op.

De ontslagaanvragen om bedrijfseconomische redenen verliezen snel terrein. De aanvragen die samenhangen met 'in de persoon van de werknemer gelegen redenen' rukken op. Dat blijkt uit cijfers van de landelijke ontslaglijn en de website ontslag.nl over 2005.

Verstoorde arbeidsrelatie
Onder ontslag om persoonlijke redenen valt onder andere disfunctioneren, langdurige ziekte en nalatig of verwijtbaar handelen door de werknemer. Ook de verstoorde arbeidsrelatie wordt onder deze noemer geschaard.

Verschuiving
In 2005 ontvingen de ontslaglijn en ontslag.nl 15 procent meer vragen over disfunctioneren dan in het jaar ervoor. De vragen over ontslag wegens bedrijfseconomische redenen, zoals reorganisaties, namen juist met een vergelijkbaar percentage af.

Lakser
Arbeidsrechtadvocaat Maarten van Gelderen noemt als verklaring voor die verandering de aantrekkende economie. 'Je merkt nu een duidelijke verschuiving naar ontslagproblemen van een meer persoonlijke aard, zoals disfunctioneren en arbeidsongeschiktheid. Werknemers denken weer vast en veilig op hun plek te zitten. Het gevaar is dan dat zij lakser worden en het werk minder serieus nemen. Dit leidt tot problemen.'

Overig nieuws