Adviseur nodig? Eerste advies GRATIS! 088 20 50 800 RADIO VIDEO NIEUWSBRIEF NIEUWS

Collectieve vertrekregeling voor oudere werknemers, toch geen RVU boete

Gerechtshof Den Bosch oordeelt dat een vrijwillige vertrekregeling –waarvan oudere werknemers gebruik maakten-  GEEN vorm van vervroegd pensioen is. De belastingdienst mag daarom geen 52% RVU boete heffen over vrijwillige vertrekregelingen bij reorganisaties. Als ontslagregelingen WEL het karakter hebben van vervroegd pensioen, dan moet de werkgever een RVU boete van 52 % betalen. RVU is Regeling voor Vervroegde Uittreding. De overheid heeft deze boete ooit ingevoerd om te voorkomen dat werkgevers oudere werknemers ontslaan terwijl eigenlijk sprake is van een vroegpensioen. Doel van Overheid is het ontmoedigen van vroegpensioen zodat werknemers tot aan pensioendatum doorwerken.

 

Vrijwillige vertrekregeling voorkomt gedwongen ontslag
Bij een reorganisatie kunnen werknemers vaak gebruik maken van een vrijwillige vertrekregeling. Dit houdt in dat zij de werkgever verlaten en een ontslagvergoeding krijgen die de teruggang in inkomen compenseert. Wanneer oudere werknemers (bijvoorbeeld 60-plussers) hiervan gebruik maken kan de belastingdienst dit zien als een RVU (vroegpensioen). Werkgevers riskeerden een fiscale boete van 52% over de ontslagvergoeding. Het Gerechtshof verwerpt de fiscale boete omdat alle leeftijden gebruik maken van de vrijwillig vertrekregeling + gedwongen ontslagen worden voorkomen. Let op: De belastingdienst is in cassatie gegaan tegen deze uitspraak.

 

Bent u 60-plusser en heeft u te maken met ontslag ?
Voorkom de RVU boete bij ontslag en raadpleeg de financieel adviseurs van Gouden HanddrukSpecialist. Bel 035 603 45 06 en spreek direct een adviseur
of bestel gratis boekje “RVU, voorkom fiscale boete bij ontslag 60-plussers.

Overig nieuws