Adviseur nodig? Eerste advies GRATIS! 088 20 50 800 RADIO VIDEO NIEUWSBRIEF NIEUWS

'Last in first out' telt nu niet meer

Vanaf deze maand zijn de nieuwe ontslagregels bij een reorganisatie van kracht. De 'last in first out'-regel is vervangen door het afspiegelingscriterium. Hierdoor is het niet meer vanzelfsprekend dat degene met het kortste dienstverband het eerst ontslagen wordt.

Vanaf deze maand zijn de nieuwe ontslagregels bij een reorganisatie van kracht. De 'last in first out'-regel is vervangen door het afspiegelingscriterium. Hierdoor is het niet meer vanzelfsprekend dat degene met het kortste dienstverband het eerst ontslagen wordt.

Evenwichtig
De nieuwe ontslagregels volgens het afspiegelingscriterium moeten ertoe leiden dat bij ontslag wegens bedrijfseconomische redenen een evenwichtige leeftijdsopbouw van het personeel behouden blijft.

Oudere werknemers
Per categorie uitwisselbare functies wordt nu het personeel in vijf leeftijdsgroepen ingedeeld. De werknemer met het kortste dienstverband binnen de betreffende leeftijdsgroepen wordt als eerste voor ontslag voorgedragen. Maar door de indeling in leeftijdsgroepen komen oudere werknemers met langere dienstverbanden toch eerder voor ontslag in aanmerking dan voorheen.

Eerste stap
Veel werkgevers zien de huidige wijziging als een eerste stap richtring versoepeling en vereenvoudiging van de ontslagregels, bijvoorbeeld door ontbindingsvergoeding omlaag bij te stellen. Overleg met de werknemersorganisaties binnen de SER hierover lopen echter allerminst soepel.

Overig nieuws