Adviseur nodig? Eerste advies GRATIS! 088 20 50 800 RADIO VIDEO NIEUWSBRIEF NIEUWS

'Scholing in ruil voor soepel ontslagrecht'

In ruil voor méér vrijheid om werknemers te kunnen ontslaan, zijn werkgevers bereid zich in te spannen om werknemers te blijven bijscholen.

In ruil voor méér vrijheid om werknemers te kunnen ontslaan, zijn werkgevers bereid zich in te spannen om werknemers te blijven bijscholen. "Maar ik wil niet dat de overheid dat regelt. Het is primair de verantwoordelijkheid van de sociale partners", zegt VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes in FEM Business van zaterdag 27 mei.

"Het kan zo niet langer", zegt Wientjes in een vraaggesprek over het ontslagrecht, dat tot dusver een splijtzwam is tussen werkgevers en werknemers in de Sociaal-Economische Raad. "Ik ben ervan overtuigd dat bijna heel Nederland, ook de PvdA en GroenLinks, vindt dat er iets moet gebeuren aan de stroperigheid van ons systeem. Daarnaast zijn de kosten voor bedrijven hoog." Wientjes denkt aan ontslagvergoedingen die niet hoger zijn dat twee weken salaris per gewerkt jaar.

Volgens de VNO-NCW-voorzitter zorgt het soepele ontslagrecht in bijvoorbeeld de Verenigde Staten ervoor dat de economie zich daar sneller herstelt van een terugval. "Overigens, we pleiten absoluut niet voor het Amerikaanse systeem, maar ook niet voor de bedragen waar je hier tegenaan loopt."

Overig nieuws