Adviseur nodig? Eerste advies GRATIS! 088 20 50 800 RADIO VIDEO NIEUWSBRIEF NIEUWS

FNV: Overleg ontslagrecht zit muurvast

Zolang werkgevers alleen maar willen bezuinigen op ontslag, zal er geen schot komen in de onderhandelingen over de versoepling van het ontslagrecht. Dat stelt Wilna Wind, bestuurder van de vakcentrale FNV.

Vooralsnog staan de vakbeweging en werkgevers lijnrecht tegenover elkaar in de Sociaal-Economische Raad (SER). Daar wordt al maanden gepraat over de lang gekoesterde wens van werkgevers en politiek om het ontslagrecht te versoepelen. De bedoeling is dat sociale partners binnen enkele weken een akkoord bereiken, zodat ze een nieuw kabinet nog bij de formatie kunnen adviseren.

Impasse
Zover is het echter nog lang niet. Wind: 'We willen boter bij de vis. We gaan niet eerst tekenen voor goedkoper ontslag en dan praten. Het gesprek wordt pas interessant als werkgevers meer ouderen gaan aannemen en als het aantal 45-plussers in de WW daalt. Als we werkgevers kunnen beoordelen op resultaten valt er een deal te sluiten.'

Afspiegeling
Volgens haar moet de deelname van mensen op de rbeidsmarkt een afspiegeling worden van de beroepsbevolking. Staatssecretaris Van Hoof (Sociale Zaken) kaartte donderdag bij de lancering van een actieplan voor werkloze ouderen nog aan dat slechts vier van de tien tussen 55 en 65 jaar werkt. Ook profiteren werklozen van 45 jaar en ouder nog niet van de aantrekkende economie, in tegenstelling tot andere leeftijdsgroepen.
 

Overig nieuws