Adviseur nodig? Eerste advies GRATIS! 088 20 50 800 RADIO VIDEO NIEUWSBRIEF NIEUWS

Versoepel Europees ontslagrecht

President Trichet van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft opgeroepen tot een soepeler Europees ontslagrecht. Om volledig te profiteren van de globalisering, ontbreekt het Europa aan flexibiliteit. Dit zei de president op een bijeenkomst van de Amsterdamse Kamer van Koophandel.


Voorbeeld
Vooral de rigide arbeidsmarkt met zijn sterke ontslagbescherming kan op Trichet’s kritiek rekenen. De president stelde Amerika met haar grote aantal carrièrewisselingen per arbeidskracht als voorbeeld van hoe het wel moet. In Europa hebben mensen echter veelal een baan voor het leven. Trichet’s stellingname komt op een ongelukkig moment: in Nederland zagen de sociale partners hun overleg over een soepeler ontslagstelsel onlangs nog mislukken.

Hoge kosten administratie
Ook de hoge Europese administratieve lasten hebben een negatieve invloed. ‘Eén blik op de cijfers zegt genoeg over welke potentie de eurozone hier nog heeft,’ zegt Trichet. ‘Onderzoek van de Wereldbank wijst uit dat de gemiddelde kosten om een bedrijf met vijftig mensen te starten in de eurozone op 2.226 dollar ligt. In de VS is dat 285 dollar. Vorig jaar kostte het in de eurozone gemiddeld 22 dagen om een bedrijf op te richten. In de VS kon het in 5.’

Vooruitgang
Toch zag Trichet ook nog een lichtpuntje: Europa is op het gebied van de handel flink vooruitgegaan. Dat komt niet in de laatste plaats door de euro. Die heeft ertoe bijgedragen dat zowel de handel tussen lidstaten als die met de rest van de wereld, sterk is gegroeid.

Overig nieuws