Adviseur nodig? Eerste advies GRATIS! 088 20 50 800 RADIO VIDEO NIEUWSBRIEF NIEUWS

Meer wegwerppersoneel door strenge regels ontslag

Minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft tijdens een debat in de Tweede Kamer gezegd dat werkgevers door oude, strakke ontslagregels blijven zoeken naar ‘wegwerppersoneel’.

Donner kwam tot zijn uitspraak nadat SP-Kamerlid Paul Ulenbelt hem had gewezen op de toename van tijdelijk personeel dat geen vast contract krijgt. Als voorbeeld noemde de SP’er het geval van een 20-jarige caissière die na drie tijdelijke contracten vervangen wordt door een goedkopere 17-jarige. Als het aan de SP ligt, moet flexibel personeel meer zekerheid krijgen en moet het ontslaan van deze groep moeilijker worden gemaakt. De minister denkt echter dat werkgevers dan op zoek gaan naar ander goedkoop personeel waar ze gemakkelijk vanaf kunnen.
 
Als het aan Donner ligt, moeten de ontslagregels richting de praktijk bewegen, als blijkt dat deze averechts werken. Hij wil echter voorkomen dat de trend verder doorslaat ‘in de richting van wegwerppersoneel’. Volgens hem is dat een verspilling van arbeid. De bewindsman vindt dan ook dat werkgevers hun medewerkers niet alleen moeten gebruiken, maar hen ook moeten helpen om hun positie op de arbeidsmarkt te verbeteren.
 
Aanpassing van de ontslagregels is al langer een heikel thema. Werkgevers vinden dat het ontslaan van personeel goedkoper en gemakkelijker moet worden, omdat ze dan sneller iemand zullen aannemen. Een poging om hier met de vakbonden een akkoord over te sluiten, ging eind vorig jaar niet door. Het nieuwe kabinet heeft in het regeerakkoord afgesproken dat het onderwerp tijdens de zogenaamde participatietop weer aan de orde komt.

Overig nieuws