Adviseur nodig? Eerste advies GRATIS! 088 20 50 800 RADIO VIDEO NIEUWSBRIEF NIEUWS

Uitkering na ontslag bepaald door kans op nieuwe baan

Voor het eerst is in een CAO afgesproken dat de aanvulling op de werkloosheidswet niet afhangt van de leeftijd en de diensttijd, maar van de kans op een nieuwe baan na ontslag.

Dat zijn Abvakabo FNV en de brancheorganisatie voor welzijn en maatschappelijke dienstverlening MOgroep overeengekomen binnen de nieuwe CAO Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening, die geldt voor zeventigduizend werknemers, onder meer werkzaam in de kinderopvang en de jeugdzorg.
 
Arbeidsmarktpositie bepaalt hoogte uitkering
Als een werknemer ontslagen wordt, krijgt hij van de Staat een uitkering die wordt aangevuld door zijn voormalige werkgever. De hoogte van de aanvulling door de werkgever hangt normaal gesproken af van de leeftijd van de werknemer en het aantal jaren dat hij in dienst was. Bij de nieuwe regeling hangt het af van de kans die de werknemer heeft op een nieuwe baan, de arbeidsmarktpositie. Hoe sterker die positie, hoe lager de uitkering.
 
Vacatures in regio tellen ook mee
Die kans wordt per persoon berekend, zegt CAO-onderhandelaar Berry Tijhuis van de MOgroep. "Een onafhankelijk bureau gaat met de werknemer praten om erachter te komen wat hij kan en wat hij wil." Ook het aantal vacatures in de regio wordt in de kansberekening meegenomen.
De arbeidsmarktpositie bepaalt ook hoeveel hulp een ontslagen werknemer krijgt bij het vinden van een nieuwe baan. Hierdoor krijgen werknemers volgens de MOgroep gelijke kansen op ander werk, ongeacht hun leeftijd en diensttijd. Abvakabo FNV vindt de nieuwe CAO een vooruitgang. "Eerder golden dit soort regelingen alleen in speciale situaties. Bijvoorbeeld als er banen verdwijnen door gewijzigd overheidsbeleid", zegt een woordvoerder.
 
Ook soepeler ouderschapsverlof en salarisstijging
Belangrijk onderdeel van het CAO-akkoord voor Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening is het vervangen van de oude wachtgeldregeling door de nieuwe regeling Werkzekerheid-Inkomenszekerheid. Het principe-akkoord bevat daarnaast een looptijd van 1 jaar met een salarisstijging van 2% op 1 mei 2007 en 1% op 1 januari 2008. Verder zijn afspraken gemaakt over een eenmalige uitkering in 2007 van 200 euro, het verdwijnen van de leeftijdsschalen en een vereenvoudiging van de ouderschapsverlofregeling.

Overig nieuws