DEN HAAG - Aanpassing van het ontslagrecht is volgens minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken „niet het springende punt” op de participatietop tussen kabinet, vakbonden en werkgevers.
Belangrijkste doel op deze top is ervoor te zorgen dat er meer mensen aan de slag komen. Donner zei donderdag dat er ook andere manieren zijn om dat doel te bereiken. Hij wilde dat verder niet toelichten.
Modernisering van het ontslagrecht, genoemd in het regeerakkoord, leek tot dusver het grootste struikelblok voor het houden van de participatietop. De vakbeweging voelt er niets voor daarover te praten. Ook de PvdA lijkt er niet happig op. Overigens zei Donner dat de tekst in het regeerakkoord voor hem nog steeds het uitgangspunt is voor de participatietop.
Intussen is het nog steeds niet duidelijk waneer de top plaatsheeft. Donner wilde niet bevestigen dat 7 juni de beoogde datum is. De sociale partners is echter gevraagd de middag van die dag in hun agenda vrij te houden.
Voorzitter Agnes Jongerius van de FNV noemt de woorden van Donner „een vertrouwenwekkend signaal”. Volgens haar is modernisering van het ontslagrecht niet nodig om de arbeidsparticipatie te bevorderen. Jongerius zegt blij te zijn dat Donner dat nu ook in lijkt te zien.
Ook CNV-voorzitter René Paas meent dat het nu „de goede kant uitgaat”. „Ik zeg al de hele tijd dat het ontslagrecht niet het springende punt is”, aldus Paas.
Het kabinet spreekt vrijdag over het beleidsprogramma, de nadere uitwerking van het regeerakkoord. Daarin staat volgens ingewijden onder meer dat er 200.000 mensen met weinig kansen op de arbeidsmarkt aan een baan geholpen moeten worden.
Voor het beleidsprogramma is 10 miljard euro beschikbaar, waarvan 7 miljard voor nieuw beleid en 3 miljard voor lastenverlichting. Vorige week ontstonden er problemen in het kabinet, omdat een aantal ministers veel meer geld wilden uitgeven dan er beschikbaar is. Naar verwachting zal het kabinet er vrijdag toch op hoofdlijnen uitkomen. Het beleidsprogramma wordt op 14 juni gepresenteerd.
Bron: Telegraaf