Adviseur nodig? Eerste advies GRATIS! 088 20 50 800 RADIO VIDEO NIEUWSBRIEF NIEUWS

Kabinet gaat ontslagstelsel aanpakken

Het kabinet-Balkenende is het onderling eens geworden over ingrijpende wijzigingen in het ontslagrecht. De voorstellen worden op 27 juni besproken met werkgevers en vakbeweging.

Volgens bronnen in Den Haag wil het kabinet een einde maken aan de zogeheten kantonrechtersprocedure. Daarbij kan een arbeidscontract ontbonden worden tegen een door de rechter vastgestelde vergoeding. Werkgevers vinden deze vergoeding, die de kantonrechters volgens een vaste formule bepalen, veel te hoog.

In het kabinetsvoorstel wordt de hoogte van de ontslagvergoeding voortaan in de wet vastgelegd. Daarbij gaat een maximum gelden, dat volgens bronnen komt te liggen op €75.000.

Voor oudere werknemers zal voorlopig nog een hogere vergoeding worden geduld, tot naar verluidt maximaal € 90.000. Zij hebben minder mogelijkheden gehad om in te spelen op het nieuwe ontslagstelsel.

De wettelijke verankering van de ontslagvergoeding betekent dat iedere ontslagen werknemer recht heeft op een tegemoetkoming. Nu is dat wel het geval bij ontslag via de kantonrechter. Bij de tweede route, ontslag via het Centrum voor werk en Inkomen (CWI), hoeft dat niet per definitie het geval te zijn.
 
Verder kunnen werkgevers die hun personeel scholing hebben aangeboden, de opleidingskosten in mindering brengen op de ontslagvergoeding. Het kabinet wil zo de inzetbaarheid van werknemers op de arbeidsmarkt vergroten, stellen bronnen.

Het CWI houdt nog wel een rol in het beoogde ontslagstelsel. Bij individueel ontslag om bedrijfseconomische redenen kunnen werkgevers hier nog aankloppen voor een ontslagvergunning. Dit is bedoeld om werkgevers in het midden-en kleinbedrijf tegemoet te komen. Zij maken bij een neergaande conjunctuur dankbaar gebruik van de CWIroute, waarbij ze op een relatief goedkope manier van overtollige werknemers af kunnen.

Vooral voor de PvdA zal het kabinetsstandpunt moeilijk zijn te verdedigen. De partij zei in de aanloop naar de kamerverkiezingen niet te willen morrelen aan het ontslagstelsel. Partijleider en vicepremier Wouter Bos zei gisteren dat van versoepeling van het ontslagrecht geen sprake is. ‘Het gaat om modernisering en verbetering’, aldus Bos.

Bron: FD

Overig nieuws