Adviseur nodig? Eerste advies GRATIS! 088 20 50 800 RADIO VIDEO NIEUWSBRIEF NIEUWS

Kabinet wil grens aan ontslagvergoeding

Het kabinet overweegt om een maximum te binden aan de ontslagvergoeding. Ook moeten werknemers in de toekomst makkelijker ontslagen kunnen worden zonder tussenkomst van de kantonrechter.

Volgens ingewijden zijn dit voorstellen die het kabinet op de participatietop aan de sociale partners wil voorleggen. Tijdens de participatietop op 27 juni wil het kabinet afspraken maken met de sociale partners over het aan het werk helpen van 200.000 mensen. Volgens de werkgevers kan dit alleen als er iets gedaan wordt aan het ontslagrecht.
 
Maximum aan ontslagvergoeding
Ontslagen werknemers zouden volgens het kabinetsvoorstel nog steeds één maandsalaris per gewerkt jaar meekrijgen, met een maximum van een jaarsalaris. Er moet ook een maximum aan de vergoeding worden gesteld. Hoe hoog dit bedrag zal zijn is nog niet duidelijk, maar er circuleren bedragen tussen 75.000 en 100.000 euro. Het kabinet wil dat werkgevers en werknemers verplicht worden te investeren in scholing. Investeringen in scholing mogen tot maximaal een kwart van de ontslagvergoeding worden afgetrokken.
 
Vakbonden zien niets in versoepeling
FNV Bondgenoten  ziet weinig in praten over een versoepeling van het ontslagrecht. De vakbond noemt het flauwekul dat een versoepeling meer mensen aan een baan zou helpen, zo zegt voorzitter Henk van der Kolk woensdag op Radio 1. De participatietop van 27 juni zou wel eens op een mislukking uit kunnen lopen als niet over echte participatie wordt gesproken, stelt FNV. In de ogen van de bondsvoorzitter draagt een versoepeling van het ontslagrecht daar niet aan bij. Ook in landen waar in vergelijking met Nederland sprake is van een soepeler ontslagrecht zouden ouderen en jongeren, voornamelijk van allochtone afkomst, amper kans op een baan hebben.
Ook CNV Bedrijvenbond hekelt het kabinetsplan om de ontslagvergoeding te maximeren. "Natuurlijk mag je ontslagrecht verbeteren, maar wie is het die ontslagen wordt? En voor wie moet het dan beter worden?", zegt Jaap Jongejan, voorzitter van de CNV BedrijvenBond. CNV BedrijvenBond heeft al eerder gesteld dat ontslagrecht gekoppeld moet worden aan werkrecht. En dat aan het werk blijven een grote verantwoordelijkheid met zich meebrengt voor zowel werkgevers als werknemers.

Overig nieuws