Adviseur nodig? Eerste advies GRATIS! 088 20 50 800 RADIO VIDEO NIEUWSBRIEF NIEUWS

Onenigheid in kabinet over ontslagrecht

In het kabinet is al weken onenigheid tusen CDA-minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) en zijn PvdA-collega Wouter Bos (Financiën) over het ontslagrecht.

Donner wil een mogelijke hervorming van het ontslagrecht op de agenda krijgen van de participatietop die volgende maand moet plaatsvinden tussen kabinet, vakbonden en werkgevers. De PvdA-ministers proberen dat te blokkeren. Ook de ChristenUnie-bewindslieden zouden geen behoefte hebben aan een discussie over het ontslagrecht.


Doel van de participatietop is afspraken maken over hoe zo veel mogelijk mensen aan de slag geholpen kunnen worden. In het regeerakkoord staat dat het functioneren van het ontslagrecht daarbij aan de orde moet komen. Volgens bronnen in politiek Den Haag is het onderwerp al diverse keren tussen Bos en Donner besproken. Ook in de ministerraad is het ter sprake geweest. Naar verwachting komt het vrijdag opnieuw op tafel.

Donner leek donderdag een opening te maken naar de vakbeweging, door te zeggen dat aanpassing van het ontslag ,,niet het springende puntÂ’Â’ is op de participatietop. Maar volgens bronnen rond de CDA-minister mag hieruit niet worden afgeleid dat Donner nu door de pomp is.

Het is onduidelijk wat Donner inhoudelijk precies wil met het ontslagrecht. Het CDA-verkiezingsprogramma bevat geen voorstellen tot ingrijpende wijzigingen hiervan. Volgens ingewijden spitst het conflict in het kabinet zich toe op de formulering van de uitnodiging voor de participatietop en probeert Donner ,,zo veel mogelijk ruimte te creëren’’.

De vakbeweging kan wel accepteren dat het ontslagrecht op de agenda van de participatietop komt, maar is er mordicus tegen dat daarbij termen zoals ‘modernisering’ worden gebruikt. Dat zou namelijk suggereren dat er ook daadwerkelijk ingrepen komen.

Bron: Intermediair

Overig nieuws