Adviseur nodig? Eerste advies GRATIS! 088 20 50 800 RADIO VIDEO NIEUWSBRIEF NIEUWS

Ontslagrecht ligt zeer gevoelig bij de vakbeweging

Het kabinetsvoorstel staat centraal op de participatietop, die kabinet en sociale partners op 27 juni houden. Daar moeten afspraken worden gemaakt over het creëren van 200.000 extra banen.

CDA-minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken zei gisteren dat hij de afgelopen dagen de ‘indruk had gekregen dat het ontslagrecht een vruchtbare uitkomst van de top niet in de weg zal staan’.

Voor de vakbeweging liggen ingrepen in het ontslagstelsel buitengewoon moeilijk. vooral voor middelbaar en hoger personeel kan de ontslagvergoeding in de toekomst drastisch omlaaggaan. Voorzitter Ad Verhoeven van de vakcentrale voor middelbaar en hoger personeel MHP wilde niet vooruitlopen op het kabinetsvoorstel. Op voorhand verklaarde hij: ‘Op de participatietop spreken we wel over het ontslagstelsel, maar we maken geen afspraken.’

FNV-voorzitter Agnes Jongerius staat ‘te popelen’ om meer mensen aan het werk te helpen, maar zij zei over het ontslagrecht snel uitgepraat te zijn. CNV-voorzitter René Paas waarschuwde ook voor overspannen verwachtingen. Paas begrijpt niet waar het optimisme van Donner plotseling vandaan komt.

Werkgeversorganisaties VNONCW en MKB-Nederland zijn verheugd over het doorgaan van de participatietop. VNO-NCW heeft er alle vertrouwen in dat de top zal leiden tot goede afspraken over versoepeling van de arbeidsmarkt.

Overig nieuws