Adviseur nodig? Eerste advies GRATIS! 088 20 50 800 RADIO VIDEO NIEUWSBRIEF NIEUWS

Ontslagrecht Donner te behoudend

Minister Donners plannen voor een nieuw ontslagrecht houden nog te veel bij het oude. Elsevier laat in haar nieuwste nummer (28) weten dat zij minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken, niet dapper genoeg vindt waar het gaat om de voorstellen die hij betreffende het ontslagrecht doet.

Elsevier stelt dat  “de voorstellen die de minister doet, in lijn zijn met de opvattingen van zijn eigen partij, het CDA. En daarom te timide.

Vooral het ontzien van werknemers met veel anciënniteit is een fout. In Donners voorstel krijgen 40-plussers die worden ontslagen nog steeds, net als volgens de zogenoemde kantonrechterformule, een extra hoge ontslagvergoeding: anderhalve maand salaris per gewerkt jaar bij de ontslaggevende werkgever tot 50 jaar, en zelfs twee maandsalarissen per jaar voor werknemers boven de 50. Nieuw is slechts het maximum van een vol jaarsalaris of 1 ton euro.

De minister handhaaft zo de ontmoedigingspremie op het in dienst nemen van ouderen, die allicht meer negatieve gevolgen heeft voor het functioneren van de arbeidsmarkt dan de extra kosten die het ontslaan van oudgedienden meebrengt ten opzichte van het ontslaan van werknemers die nog maar kort in dienst zijn.”

Overig nieuws