Adviseur nodig? Eerste advies GRATIS! 088 20 50 800 RADIO VIDEO NIEUWSBRIEF NIEUWS

Ontslagvergoeding goedkoop voor bouw

Het is relatief goedkoop voor een bouwonderneming om een werknemer te ontslaan. In totaal zijn bouwwerkgevers bijna 80 miljoen euro kwijt aan ontslagkosten. Een schijntje in vergelijking met andere sectoren.

Dat blijkt uit onderzoek van het Hugo Sinzheimer Instituut (Universiteit van Amsterdam) dat onderzoek deed naar de ontslagkosten van werkgevers. Drie ministeries – Sociale Zaken, Economische Zaken en Financiën – hadden gevraagd om dit onderzoek.

De kosten verschillen sterk per sector en naar grootte van de ondernemingen, zo blijkt uit rapport dat vorige week verscheen. Duidelijk is dat een bouwvakker die wordt ontslagen, er maar bekaaid afkomt. Vooral als de ontslagvergoeding wordt vergeleken met die van een overheidsambtenaar of iemand uit het onderwijs. Zo krijgt een medewerker van een bouwbedrijf gemiddeld 3000 euro van zijn werkgever wanneer hij wordt ontslagen. Bij de overheid ligt de ‘gouden handdruk’ ruim vijfmaal hoger: 16.700 euro.

Voor de bouwwerkgever is alleen de afhandeling van een ontslag relatief gezien duur. De administratief/juridische kosten liggen gemiddeld op 2400 euro per werknemer. Uit het onderzoek komt verder naar voren dat ook de improductiviteitskosten – de kosten van doorbetaling van het loon wanneer iemand thuiszit in afwachting van de ontslagprocedure – in de bouwnijverheid gemiddeld laag liggen. Het kost de bouwondernemer gemiddeld 5700 euro per werknemer. Wederom de overheid (13.300 euro), maar ook de vervoers- (6700 euro), de dienstverlenings- (8000 euro) en de zorgsector zijn hier veel meer geld voor kwijt (10.800 euro). Volgens de onderzoekers liggen de improductiviteitskosten zo laag in de bouwnijverheidssector, doordat er veel ‘arbeidsmobiliteit’ bestaat.

Als er naar de totale balans wordt gekeken is de bouwsector – gemiddeld gezien – bijna het goedkoopste uit bij ontslag: 12.300 euro per ontslagen werknemer. Alleen de horecamedewerkers kosten iets minder.

Weinig
De bouwnijverheid is jaarlijks 79,8 miljoen euro kwijt aan ontslagkosten. Dat is zeer weinig als de vergelijkingslat langs andere sectoren wordt gelegd. Zo zijn alle werkgevers in Nederland jaarlijks 3,5 tot 4 miljard euro kwijt aan de ontslagkosten. Behalve ontslagvergoedingen zitten in dit bedrag ook de juridische kosten en de doorbetaling van loon in de periode dat de werknemer in afwachting van zijn ontslag niet meer werkt. Aan het onderzoek werkten ruim 2000 werkgevers en ruim 10.000 werknemers mee. Het kabinet wil het ontslagrecht vereenvoudigen door de vergoeding te maximeren en het mogelijk te maken werknemers te ontslaan zonder de nu nog vereiste vergunning of rechterlijke toestemming.

Overig nieuws