Adviseur nodig? Eerste advies GRATIS! 088 20 50 800 RADIO VIDEO NIEUWSBRIEF NIEUWS

Ontslagvergoeding maximeren versoepelt ontslagrecht volgens Donner

Minister Donner heeft een advies tot versoepeling van het ontslagrecht naar de Stichting van de Arbeid gestuurd. In de Stichting van de Arbeid zijn werkgevers en werknemers (vakbonden) vertegenwoordigd. Voor 1 september 2007 moet de Stichting adviseren over het voorstel.

Voorstel versoepeling ontslagrecht door Minister Donner (juli 2007)
 
 
Het voorstel van Minister Donner luidt:
 
  1. Bij (individueel) ontslag hoeft werkgever geen procedure aan te vragen via de kantonrechter. De werkgever kan de werknemer ontslaan zonder gang naar de kantonrechter. Dit zou de ontslagprocedure moeten versnellen en vereenvoudigen  volgens de Minister. Wel heeft de ontslagen werknemer recht op een (wettelijk vastgelegde) ontslagvergoeding. Conclusie: Huidige kantonrechtersprocedure bij individueel ontslag komt te vervallen.
  2. Elke werknemer heeft bij ontslag recht op een (wettelijke vastgelegde) ontslagvergoeding. De hoogte is gebaseerd op de kantonrechtersformule, echter met een maximum. Het maximum is 1 jaarsalaris. Bij werknemers jonger dan 40 jaar is het maximum 75.000,- en bij werknemers ouder dan 40 jaar is het maximum 100.000,-. In de huidige regeling zit geen maximum aan de kantonrechtersformule. Conclusie: ontslagvergoeding wordt (meestal) lager voor werknemers met lange dienstverbanden.
  3. De werknemer heeft zelf het recht om de ontslagzaak voor te leggen aan de rechter als de werknemer het oneens is met het ontslag. Als rechter oordeelt dat de werkgever het ontslag ernstig te verwijten valt heeft de werknemer recht op een dubbele vergoeding. Als de werknemer het ontslag ernstig te verwijten valt (diefstal, etc.) heeft werknemer geen recht op een vergoeding (ontslagvergoeding is dan 0).
  4. Bij collectief ontslag (vanaf 20 werknemers) moet ontslag  plaatsvinden via het CWI en moeten werknemersorganisaties (vakbonden) worden geraadpleegd (idem huidige situatie).
 
Na advies van de Stichting zal Minister Donner (waarschijnlijk) een wetsvoorstel voorleggen aan de Raad van State. Daarna volgt behandeling in de Tweede Kamer. De verwachting is dat de vakbonden forse tegenstand zullen bieden. Vakbonden willen niet dat de hoogte van de ontslagvergoeding wordt gemaximeerd, zoals de Minister voorstelt.

Overig nieuws