Adviseur nodig? Eerste advies GRATIS! 088 20 50 800 RADIO VIDEO NIEUWSBRIEF NIEUWS

Bereid te betalen? Dan is het CWI te omzeilen

In de kabinetsplannen kunnen werkgevers makkelijker werknemers ontslaan. Dit geldt althans voor werkgevers die bereid zijn te betalen. Voor kleinere, vaak minder draagkrachtige bedrijven, verandert echter niet veel. Dat is de conclusie van het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI).

Het voorstel van minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken is om werknemers bij ontslag maximaal één jaarsalaris mee te geven. Alleen werknemers met lagere inkomens kunnen meer krijgen. De ontslagvergoeding is afhankelijk van leeftijd en dienstjaren. Voor werknemers onder de 40 jaar geldt een plafond van € 75.000, voor ouderen € 100.000. Door vergoedingen wettelijk vast te leggen, krijgen werkgevers en werknemers meer zekerheid is de gedachte achter de plannen. Nu zijn werkgevers meer afhankelijk van de afweging van de kantonrechter.

Rol CWI kleiner
Werkgevers die om bedrijfseconomische redenen zonder ontslagvergoeding een werknemer willen ontslaan, moeten in de kabinetsplannen nog altijd eerst naar het CWI ter toetsing.

Volgens het CWI blijft hun rol grotendeels overeind. Ze verwachten wel minder werk. Nu kunnen werkgevers ook bij het centrum terecht om onder meer van (deels) arbeidsongeschikt personeel af te komen.

Ontslagverboden
De ontslagverboden voor bijvoorbeeld ziek en zwanger personeel blijven bestaan. Een werkgever die desondanks van een ziek personeelslid af wil, moet dat voorleggen aan de rechter. In het geval van ernstig verwijtbaar handelen, moet de baas een dubbele vergoeding betalen.

Werkgevers die een werknemer wegens ziekte of zwangerschap willen ontslaan, zullen met het kabinetsplan volgens Sjef Roovers, CWI-manager juridische zaken, misschien sneller een rekensommetje maken. ,,Wat kost het me als werkgever om een zieke twee jaar lang verplicht het loon door te betalen en wat kost de ontslagvergoeding?''

Eigen ontslagcriteria in CAOÂ’s
Verder wijst het CWI erop dat Donner overweegt om aan werkgevers en branches de mogelijkheid te bieden met vakbonden eigen criteria en begeleiding naar ander werk af te spreken voor reorganisaties. Met eigen ontslagcriteria in cao's kunnen bedrijven uitkomen onder voorwaarden van het CWI, zoals het afspiegelingsbeginsel dat vereist dat ontslagen gelijk verdeeld moet worden over alle leeftijdsgroepen binnen een organisatie.

Maximum vergoeding matigen
Werkgevers die de ontslagvergoeding niet kunnen opbrengen, blijven afhankelijk van de route via het CWI, met preventieve toets. Rechters zullen eventueel de wettelijk gemaximeerde vergoeding matigen als een werkgever kan aantonen dat hij niet kan betalen, is hierbij de verwachting van Jan Meijer, teamleider van de landelijke afdeling arbeids- en ontslagrecht van het CWI.

Kosten ontslagzaak
Het Hugo Sinzheimer Instituut heeft onlangs een schatting gemaakt van de kosten die werkgevers kwijt zijn bij ontslagzaken. Volgens het instituut kost een ontslag een werkgever gemiddeld € 16.957. In die berekening zijn naast de vergoedingen ook de juridische kosten en het doorbetaalde loon meegenomen. In tegenstelling tot wat wel verondersteld wordt is de ontslagvergoeding lang niet altijd de zwaarste post in een ontslag: doorbetalen van het loon kan veel duurder uitvallen.

Bron: HRpraktijk

Overig nieuws