Adviseur nodig? Eerste advies GRATIS! 088 20 50 800 RADIO VIDEO NIEUWSBRIEF NIEUWS

Kosten outplacement aftrekken van ontslagvergoeding

Werkgeversorganisatie VNO-NCW wil dat bedrijven de kosten voor outplacement van medewerkers in mindering mogen brengen van de ontslagvergoeding. In het kabinetsvoorstel voor een nieuw ontslagrecht mogen nu alleen nog scholingskosten worden afgetrokken.  

Het idee komt van Rudi Nieuwenhoven, directeur Sociale Zaken van VNO-NCW. Hij lanceerde het plan in het Financieele Dagblad. Nieuwenhoven stelt dat outplacement erg belangrijk is om te voorkomen dat medewerkers in de WW belanden.

Het is daarmee zeker zo belangrijk als scholing, vindt hij. Daarom zouden bedrijven die veel aan outplacement doen, 'beloond' moeten worden met lagere ontslagvergoedingen.

Sympathiek, maar niet zinvol
Nieuwenhoven reageert met het plan op het idee van CDA-Tweede-Kamerlid Van Hijum, die deze week voorstelde om bedrijven korting te geven op de WW-premie als ze veel moeite doen om medewerkers van werk naar werk te begeleiden.

VNO-NCW vindt het idee van Van Hijum weliswaar 'sympathiek', maar niet echt zinvol. Werkgevers hebben, volgens VNO-NCW, nauwelijks invloed op de mate waarin ex-werknemers gebruik moeten maken van de WW. Daarom heeft het weinig zin om verschillende premiepercentages per onderneming in te voeren.

Geen ontslag, geen premiekorting
Een bedrijf dat nooit iemand hoeft te ontslaan, zal ook nooit iemand van werk naar werk begeleiden. Een dergelijk bedrijf zou dan nooit in aanmerking komen voor de door het CDA bepleite premiekorting, aldus VNO-NCW.

Overig nieuws