Adviseur nodig? Eerste advies GRATIS! 088 20 50 800 RADIO VIDEO NIEUWSBRIEF NIEUWS

Minister Financien Bos noemt beloning Numico-topman extreem

De beloning die de bestuursvoorzitter van Koninklijke Numico nv Jan Bennink na de overname van zijn bedrijf door Danone krijgt, inclusief aandelen, opties en vertrekpremie, is 'extreem'. Dat stelt minister van Financien Wouter Bos, in reactie op vragen van Tweedekamer-leden op 12 en 13 juli.

De uitzonderlijke waarde van het beloningspakket - bijna EUR90 miljoen - is het gevolg van de toekenning van een groot aandelen- en optiepakket aan de bestuursvoorzitter sinds zijn aantreden in 2002, de goede prestaties van de onderneming en het overnamebod van Danone, dat 40% ligt boven de beurskoers op het moment van de bekendmaking.

De minister merkt op dat de toekenning van het aandelen- en optiepakket door de commissarissen met goedkeuring van de aandeelhouders is geschied.

Bos noemt het 'van belang' om excessieve beloningen te voorkomen, maar zegt tegelijk dat al te strenge maatregelen op dit gebied de aantrekkelijkheid van Nederlandse bedrijven voor topbestuurders kunnen aantasten. De minister noemt het wenselijk als commissarissen een intern beloningsplafond afspreken in contracten met nieuwe topbestuurders. Een dergelijk beloningsplafond - dat niet openbaar wordt gemaakt - werd in 2006 al voorgesteld in de Code Tabaksblat voor goed bedrijfsbestuur.

Overig nieuws