Adviseur nodig? Eerste advies GRATIS! 088 20 50 800 RADIO VIDEO NIEUWSBRIEF NIEUWS

Nieuw ontslagrecht slecht voor arbeidsrecht advocaten

Als de wetswijziging op het gebied van ontslagrecht wordt goedgekeurd, dan is naar verwachting in de toekomst minder werk voor arbeidsrechtadvocaten.

In de nieuwe ontslagregels stelt minister Piet Hein Donner (SZW) voor om het ontslagrecht te 'versimpelen', waardoor werkgevers 'makkelijker' personeel kunnen ontslaan, zonder tussenkomst van de kantonrechter. Over het ontslagrecht zijn noch concrete afspraken noch aanpassingen gemaakt. Ook niet tijdens de participatietop welke begin juli is gehouden. Reden; de meningen van de aanwezigen verschilden teveel.

Omzet advocaten halveren
Evert Verhulp, hoogleraar arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam, verwacht een vermindering van het aantal ontslagzaken voor de rechter. Hij schat dat van de 54.000 ontslagzaken in 2006 er maar 10.000 overblijven. De 10.000 zaken die dan voor de rechter verschijnen betreffen zaken, waarbij werkgevers of werknemers iets te verwijten valt. De daling in het aantal arbeidsrechtzaken betekent ook indirect minder werk voor arbeidsrechtadvocaten. Maar op andere gebieden zou volgens Verhulp juist door de nieuwe ontslagregeling meer werk opleveren voor de arbeidsrechtadvocaten. Vooruitkijkend wat de consequenties zijn op de lange termijn van de wetswijziging, denkt Verhulp dat de omzet van de advocaten op het gebied van ontslagrecht zal halveren. Oorzaak hiervan zou zijn dat uiteindelijk alle juridische verhoudingen duidelijk zijn en daardoor advocaten minder werk zouden hebben.

Positie bepalen en onderhandelen in de voorfase
Bestuurslid Dirk-Jan Bender van de Vereniging Arbeidsrecht Advocaten Nederland (VAAN) denkt dat het niet zo'n vaart gaat lopen met de wetswijzigingen op het gebied van Arbeidsrecht. "Het is maar zeer de vraag of de inmiddels bekend gemaakte plannen in de wet worden doorgevoerd. Op die plannen is wel het nodige commentaar te leveren." En mocht het daadwerkelijk zo zijn dat de wetswijziging worden doorgevoerd, dan zullen er niet minder arbeidsrechtadvocaten nodig zijn bij ontslagprocedures, volgens Bender. "Dat het aantal ontbindingsprocedures zal teruglopen als de plannen in de wet worden geïmplementeerd mag zo zijn, maar dat betekent niet dat het werkaanbod voor arbeidsrechtadvocaten drastisch zal teruglopen. Ook na de wijziging van de WW, waar bij de beëindiging van de arbeidsovereenkomst geen pro forma procedure bij kantonrechter nodig is, is dat niet het geval geweest. Arbeidsrechtadvocaten kunnen juist in de voorfase waarbij het gaat om positie bepalen en onderhandelen van grote waarde zijn. Daarnaast is het natuurlijk zo dat gespecialiseerde arbeidsrechtadvocaten (leden van de VAAN en regionale specialisatieverenigingen) op tal van andere terreinen van het brede arbeidsrecht een belangrijke bijdrage kunnen leveren."

Er zijn 1200 arbeidsrechtadvocaten aangesloten bij de Vereniging Arbeidsrecht Advocaten Nederland. Dit is maar een deel van alle arbeidsrechtadvocaten in Nederland. De VAAN heeft onder meer als doelstelling ook gesprekspartner van de overheid te zijn als het om arbeidsrecht gaat. Na de zomerreces praat de Tweede Kamer verder over de nieuwe ontslagprocedure.

Overig nieuws