Adviseur nodig? Eerste advies GRATIS! 088 20 50 800 RADIO VIDEO NIEUWSBRIEF NIEUWS

Ontslag in de top 10 meest traumatische gebeurtenissen

Het lijkt in deze economisch turbulente tijden bijna alledaags te worden om werknemers te ontslaan. Maar houd in gedachte dat de 'impact' ervan op de ontslagene niet minder groot is. Het Financieele Dagblad vermeldt dat werknemers vooral baat hebben bij duidelijkheid omtrent de reden of de aanloop naar een ontslagprocedure.

“Ontslag staat in de top tien van de meest traumatische gebeurtenissen die iemand kan meemaken,” zegt arbeidspsychologe Ellen Heuven van trainingsbureau Heuven & Co. Zij deed onderzoek naar de gevolgen van ontslag . Het verlies van een baan kan de ex-werknemer minder zelfvertrouwen, minder levensgeluk en een grotere kans op depressie, apathie en angstaanvallen bezorgen.

Herplaatsing
Veel werkgevers proberen het leed voor de werknemer vaak te verzachten als er sprake is van een reorganisatie en een naderend ontslag. Ze doen dan beloften over eventuele herplaatsing binnen het bedrijf. In de praktijk heeft de werknemer daar niet veel aan. Ontslag is altijd traumatiserend, omdat het voelt alsof iemand niet aan de eisen heeft voldaan. Juist daarom is het zo belangrijk om als werkgever direct duidelijkheid te scheppen over de toekomst. Dan komen de werknemers niet voor verrassingen te staan.

Lifetime employment
Toch is ontslag niet voor iedereen even ontregelend. Heuven: “Als je een lang dienstverband hebt en je werkt er al vanaf je zestiende, dan heeft het natuurlijk veel meer ‘impact’ dan bij iemand die zijn carrière net is gestart.” Volgens de arbeidspsychologe zijn werknemers van vijfendertig jaar en jonger over het algemeen niet van plan om ergens hun hele leven te werken en dus minder geschokt. “Lifetime employment geldt niet voor hen.”

Bron: HRpraktijk

Overig nieuws