Adviseur nodig? Eerste advies GRATIS! 088 20 50 800 RADIO VIDEO NIEUWSBRIEF NIEUWS

Ontslagen bij Edah winkels

Bij 32 onverkoopbare Edah-supermarkten komen 685 werknemers op straat te staan. Zij vullen in totaal 265 voltijd arbeids­plaatsen.

Voor hen is per half september collectief ontslag aangevraagd, omdat het consortium van Sperwer en Sligro (S&S) met 32 Edah-winkels in de maag zit. Dat heeft de directie van S&S vorige week bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst voor filiaalmanagers van Edah.

Eerder werd duidelijk dat voor tien winkels geen koper kon worden gevonden. Vakbond FNV is verrast door de toename van het aantal te sluiten supermarkten. „Het is vechten tegen de bierkaai”, laat vakbondsbestuurder Henk van der Ploeg desgevraag weten. Dat het in totaal om 32 supermarkten blijkt te gaan, valt hem rauw op het dak.

Op die lijst staan onder meer de winkels in Boxtel, Venlo en Roermond. „In het worstcasescenario gingen wij altijd uit van maximaal twintig winkels die definitief dichtgingen. Dat blijken er nu opeens veel meer te zijn. We zitten hiermee behoorlijk in onze maag”, aldus Van der Ploeg. De onverkoopbare winkels zijn ongeschikt voor ombouw naar een andere formule van S&S, zoals Em-Té, Golff of Plus. „ De supermarkten waar het om gaat zijn gevestigd op lastige plekken, bijvoorbeeld midden in een saneringswijk. Om voor die locatie’s ondernemers te vinden is natuurlijk erg moeilijk.”

Op 11 september trekt S&S de stekker uit Edah. Het Edah-hoofdkantoor in Helmond gaat dan dicht, evenals het distributiecentrum in Someren. In totaal worden daar honderd werknemers overbodig. Volgens Van den Broek blijven na die datum nog een handvol winkels geopend die voor de totale leegverkoop moeten zorgen. Een deel van het assortiment zal dan worden aangevuld met producten van Plus (dat eigendom is van Sperwer) en Sligro.

De FNV staat, net als het personeel, machteloos tegenover de sluiting. „We hebben de indruk dat Sligro op een nette wijze de ontslagprocedures doorloopt, inclusief een goed sociaal plan. Daarom is het moeilijk de directie een hard verwijt te maken.”

Bron: Eindhovens Dagblad

Overig nieuws