Adviseur nodig? Eerste advies GRATIS! 088 20 50 800 RADIO VIDEO NIEUWSBRIEF NIEUWS

Ontslagkosten niet aftrekbaar

 

Werknemers mogen hun advocaatkosten bij ontslag niet aftrekken van de belasting. Tot deze uitspraak is de Hoge Raad vrijdag gekomen.

 

De Rolraadsheer mr Asser sprak vrijdag in een toelichting van een "enigszins verstrekkende uitspraak". De uitspraak staat haaks op het advies van de advocaat-generaal om de kosten voor rechtsbijstand bij ontslag wel fiscaal aftrekbaar te laten zijn. De advocaat-generaal noemde het onredelijk dat werkgevers wel belastingvrij een vergoeding kunnen verstrekken, maar dat werknemers de kosten niet kunnen aftrekken.
 
De advocaatkosten bij ontslag lopen voor werknemers al snel tot in de tienduizenden euro's. Het tarief van een arbeidsrechtadvocaat begint dikwijls vanaf € 200 per uur.

Tot 2001 waren advocaatkosten voor een werknemer wel aftrekbaar. Bij de belastingherziening van 2001 is een eind gemaakt aan allerlei aftrekposten voor de werknemer. Tegenover deze maatregel stond echter de tegemoetkoming dat werkgevers belastingvrij een vergoeding aan werknemers kunnen verstrekken voor gemaakte kosten, zoals scholingskosten en ook ontslagkosten.

Maar volgens hoogleraar fiscale economie Peter Kavelaars van de Erasmus Universiteit is er nauwelijks een werkgever te vinden die van plan is zijn werknemer te ontslaan en tegelijkertijd zegt: "Ik vergoed de advocaatkosten wel." "Dit probleem laat de Hoge Raad in zijn uitspraak helemaal onbenoemd", zegt Kavelaars. "Ik vind de motivering van de Hoge Raad erg mager."
 
Belanghebbende Frank Hendriks zegt teleurgesteld te zijn over de uitspraak. Hendriks, die vrijdag de zitting in Den Haag bijwoonde, is tot een schikking gekomen met zijn voormalige werkgever over een arbeidsconflict, maar heeft daarvoor wel advocaatkosten gemaakt van circa € 30.000. "Het is gek dat je wel belasting betaalt over de ontslagvergoeding, maar de gemaakte kosten voor het verkrijgen van die vergoeding niet mag aftrekken", stelt Hendriks. "Het blijft lastig procederen tegen de overheid", verzucht hij. "Het gaat de Hoge Raad blijkbaar te ver om door de asymmetrie in de wetgeving heen te breken," concludeert advocaat-belastingkundige Juriaan van Gelderen na afloop van de zitting. "Maar het is voor de goede verstaander wel duidelijk dat er sprake is van slechte wetgeving. De veronderstelling van de wetgever dat de werkgever een vergoeding zal geven in de kosten voor rechtsbijstand, is van iedere realiteitszin ontbloot."

Kavelaars, tevens werkzaam bij Deloitte, verwacht dat het probleem minder urgent wordt wanneer de ontslagwetgeving wordt gewijzigd. Maar wanneer de politiek de ontslagvergoeding aanpakt is nog onduidelijk. Minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken geeft werkgeversorganisaties en de vakbeweging tot 1 september de tijd om te reageren op zijn voorstel om de ontslagvergoeding in de wet vast te leggen. Hierdoor zouden de advocaatkosten aanzienlijk verminderen.
 
Bron: FD

Overig nieuws