Adviseur nodig? Eerste advies GRATIS! 088 20 50 800 RADIO VIDEO NIEUWSBRIEF NIEUWS

Ontslagrecht bedreiging voor journalist

De kabinetsplannen om het ontslagrecht te versoepelen en een plafond in te stellen voor de ontslagvergoeding zal de journalistieke beroepsgroep extra hard treffen, waarschuwt de journalistieke beroepsvereniging NVJ.

De bestaande ontslagbescherming garandeert een kritische, onafhankelijke rol voor journalisten. Algemeen secretaris Thomas Bruning: "Zodra het ontslag van een kritische journalist een eenvoudige rekensom wordt, waarbij de rechter niet meer te pas komt, gaat die bescherming onvermijdelijk verdwijnen." Ook kunnen oudere, ervaren (en beter verdienende) journalisten straks op straat komen te staan met maximaal één jaarsalaris, terwijl volgens Bruning de kansen op de arbeidsmarkt voor journalisten 'ronduit slecht' zijn.

De NVJ hekelt verder dat het 'probleemdossier' rond flexcontracten niet wordt aangepakt. De NVJ bedong bij diverse CAO's dat tijdelijke medewerkers bij contracten langer dan één jaar recht op ontslagvergoeding per gewerkt tijdelijk jaar kregen; de regering wil dat pas na drie jaar gaat gelden.

Volgens de NVJ is een kritische en onafhankelijke rol voor journalisten essentieel. Die wordt onder meer gegarandeerd door de bestaande ontslagbescherming en redactiestatuten. "Die bescherming gaat onvermijdelijk verdwijnen als het ontslag van een kritische journalist een eenvoudige rekensom wordt, waaraan de rechter niet meer te pas komt'', aldus algemeen secretaris Thomas Bruning van de NVJ.

Overig nieuws