Adviseur nodig? Eerste advies GRATIS! 088 20 50 800 RADIO VIDEO NIEUWSBRIEF NIEUWS

Donner stevent af op conflict met PvdA

Minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken koerst af op een clash met coalitiegenoot PvdA over vereenvoudiging van het ontslagrecht.

PvdA-kamerleden Mariëtte Hamer en Ton Heerts hebben de afgelopen tijd vertrouwelijk gesproken met minister Donner. Ze hebben hem laten weten dat de partij niet instemt met de kern van zijn ontslagplan: afschaffing van de kantonrechtersformule en afschaffing van de preventieve toets op ontslag door het Centrum voor Werk en Inkomen.

Donner zei dinsdagavond in een kamerdebat dat hij de ontslagvoornemens door wil zetten. Ook een verdeeld advies van de werkgeversorganisaties en vakbeweging in de Stichting van de Arbeid (Star), eind augustus, is geen reden om te stoppen. 'De inzet was niet om een ballonnetje op te laten voor de Star, en als zij zeggen: we zijn het er niet mee eens, dan op te houden.'

De CDA-bewindsman zei 'verantwoordelijkheid' te willen nemen in deze fase van hoge economische groei. Een nieuw ontslagstelsel is volgens hem nodig om werkgevers te stimuleren om langdurig werklozen aan te nemen. Donner : 'Als de achterdeur op slot zit, zullen werkgevers aan de voordeur letten op risico's van potentiële werknemers die er zijn.'

Hij stelde ook dat het plan voor verbetering van de positie van flexwerkers onlosmakelijk verbonden is met het ontslagstelsel. 'Je kunt niet zeggen: ik haal er één schakeltje uit', aldus Donner.

PvdA'er Hamer zei gisteravond niet te zitten wachten op een wetsvoorstel. 'Wij willen liever een hoofdlijnendebat.'

Overig nieuws