Adviseur nodig? Eerste advies GRATIS! 088 20 50 800 RADIO VIDEO NIEUWSBRIEF NIEUWS

Donner zet hervorming ontslagrecht toch door

CDA Minister Donner van SZW, gaat verder met zijn plan om het ontslagrecht eenvoudiger te maken. Alle vakbonden en sommige werkgeversorganisaties zijn tegen de plannen. Ook coalitiepartij PvdA heeft laten weten ongelukkig te zijn met een eenvoudiger ontslagrecht, vooral vanwege het ontbreken van een preventieve toets voor ontslag en het afschaffen van de kantonrechtersformule.

Eerder heeft de Stichting van de Arbeid (het overleg van werkgevers en vakbonden) een verdeeld advies gegeven aan minister Donner. Werkgeverskoepels VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO-Nederland vonden de voorstellen niet ver genoeg gaan, terwijl de vakbonden mordicus tegen zijn. Overigens bleken enkele kleinere werkgeversorganisaties later toch ook niet enthousiast over de plannen.

Verdeeld advies
Donner zet de plannen voor een eenvoudiger ontslagrecht toch door. Een verdeeld advies van werkgevers en vakbonden is voor hem geen reden om het voorstel in een diepe la te stoppen. In RTL Nieuws zei de minister dat als we nu wachten, "we de huidige ontwikkelingen in de economie missen. Volgens Donner is dit:"bijna onze laatste kans om een antwoord te vinden voor de mensen die buiten de arbeidsmarkt staan." 

Donner denkt dat werkgevers door het nieuwe ontslagrecht meer langdurig werklozen aan zullen nemen. Want als ze een werknemer eenvoudiger kunnen ontslaan, zullen ze minder alert zijn op de risico's die ze eventueel lopen bij het in dienst nemen van een langdurig werkloze. Ook zal het ontslagplan de positie van flexwerkers verbeteren, denkt de minsister.

CDA sociaal?
Henk van der Kolk, voorzitter van vakbond FNV Bondgenoten, vraagt zich deze week in zijn weblog af of het CDA nog wel sociaal is. Alle kritiek richt zich nu vooral op de PvdA, terwijl het CDA 'in de luwte blijft'. Opmerkelijk, vindt hij, omdat de ontslagplannen 'uit de koker van een CDA-minister komen'.

"Na de verkiezingen riep premier Balkenende dat er een sociaal regeerakkoord zou komen, maar blijkbaar zijn die woorden niet veel waard", aldus de bondsvoorzitter, die CDA-kiezers oproept om minister Donner en de CDA-fractie onder druk te zetten.

Sociaal conflict
Volgens Van der Kolk is het ontslagrecht voor de vakbond 'een sociaal conflict waard'. Hij waarschuwt ook dat 'een polderoplossing er echt niet in zit', maar dat dit kennelijk nog niet is 'doorgedrongen tot werkgevers en kabinet'.

Overig nieuws