Adviseur nodig? Eerste advies GRATIS! 088 20 50 800 RADIO VIDEO NIEUWSBRIEF NIEUWS

FNV voert druk op tegen plan flitsontslag

Met een manifestatie in het Limburgse Urmond heeft FNV-Bondgenoten het verzet tegen het nieuwe ontslagrecht van minister Donner donderdag verder opgevoerd.

Voorzitter Henk van der Kolk van FNV-Bondgenoten dreigde met acties in bedrijven en grote demonstraties op Malieveld en Museumplein, als Donner zijn plannen voor het ontslagrecht doorzet.

Onaanvaardbaar
,,Donner heeft sadomasochistische trekjes, deze minister verlekkert zich eraan dat u sneller op straat komt te staan'', hield Van der Kolk de tweehonderd aanwezige vakbondsleden voor.

Volgens actieleider Andries van den Berg van de FNV-bond zijn deze week duizend bedrijven bezocht en zeker 100.000 pamfletten uitgedeeld op de werkvloer en in kantines. Volgens hem voelen werknemers zich vogelvrij en is de actiebereidheid in alle sectoren groot.

FNV Bondgenoten organiseert in november drie grotere manifestaties in het land als opwarmertje voor eventuele stakingen. De bond wil 's avonds op 8 november bijeenkomsten voor duizenden mensen houden in het zuiden van het land, zaterdag 10 november staat een protest met tienduizenden op de rol in Rotterdam en op zaterdag 24 november volgen weer bijeenkomsten in het noorden.

Actie voeren
,,Het land echt plat leggen met stakingen'', kan volgens Van den Berg pas als Donner een concreet wetsvoorstel heeft gepresenteerd. ,,Zodra dat gebeurt stellen wij zo snel mogelijk een ultimatum om het van tafel te krijgen.'' Gaat de CDA-minister daar niet op in, dan kan de bond echt actie gaan voeren in bedrijven.

Tweede Kamerlid Pauline Smeets (PvdA) had vlak daarvoor gezegd dat Donners plan voor de sociaaldemocraten onaanvaardbaar is. Veel vakbondsleden lieten haar echter merken de PvdA sinds de referendumomslag niet meer te vertrouwen. Ook Van der Kolk waarschuwde: ,,We moeten CDA, maar ook PvdA onder schot houden. Ik geloof de PvdA pas als het kabinet zijn keutel intrekt.''

Zowel Van der Kolk als Smeets benadrukte dat niemand sneller aan een baan komt wanneer het ontslag wordt vereenvoudigd, zoals Donner beweert. Je ziet dat in Denemarken waar het snelle ontslagrecht al geldt, zei Van der Kolk. ,,Ouderen en mensen met een kleur komen daar niet aan de bak.''

Werkgelegenheid
,,Bij een werkloosheid in Nederland van 3,2 procent, een van de laagste in Europa, kun je niet beweren dat het flitsontslag goed is voor de werkgelegenheid'', zei Van der Kolk.

Hij zei het ,,schrijnend'' te vinden dat de ministers zichzelf een loonsverhoging van 10 procent toestaan en net als topbestuurders voor zichzelf een prettige afvloeiingsregeling bedachten. ,,Als ze zo doorgaan staan we morgen op het Malieveld'', dreigde Van der Kolk.

Smeets benadrukte nogmaals dat het ontslagplan van Donner voor de PvdA-Kamerfractie onaanvaardbaar is. ,,Ook als je er dit of dat aan verandert, is dit plan wat ons betreft niet aan de orde''. Het wantrouwen uit de zaal werd verwoord door een vakbondslid bij NedCar. ,,Als jullie van de PvdA hierin je poot niet stijf houden, kunnen jullie het wat ons betreft schudden.''
 
Bron: Planet

Overig nieuws