Adviseur nodig? Eerste advies GRATIS! 088 20 50 800 RADIO VIDEO NIEUWSBRIEF NIEUWS

Ontslagrecht wordt niet soepeler

De voorgenomen aanpassing van het ontslagrecht gaat niet door. Dit zijn de twee grootste regeringspartijen, CDA en PvdA, volgens het PvdA-Kamerlid Diederik Samsom overeengekomen.

De christendemocraten zouden tegemoet komen aan de bezwaren van de PvdA tegen versoepeling van het ontslagrecht: "De PvdA heeft aanpassing weten te blokkeren doordat wij afzien van het referendum over het EU-verdrag", aldus Samsom. 

Het CDA ontkent dat er sprake is van een akkoord, laat staan van uitruil. "Er is geen koehandel bedreven", zegt CDA-Kamerlid Van Hijum. "Het referendum en het ontslagrecht zijn totaal verschillende dossiers."

De PvdA eist al enige tijd dat het ontslagplan van CDA-minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) van tafel gaat. Als minister Donner toch voet bij stuk houdt, dreigt een kabinetscrisis, zeggen PvdA-bronnen.

Onderdeel van het ontslagvoorstel is dat werkgevers personeel kunnen ontslaan zonder dat de rechter eraan te pas komt. Net als de PvdA vindt ook coalitiepartij ChristenUnie de plannen te ver gaan. "Maar we weten niks van een akkoord", aldus een woordvoerder. Bij de sociaaldemocraten heerst verwarring. Vicefractievoorzitter Mariëtte Hamer ontkende gisteren dat er sprake was van 'een deal', maar gaf wel toe dat ze het ontslagrecht 'een tikkeltje belangrijker vindt' dan een referendum.

Samsom stuurde het nieuws dat 'ontslagaanpassing van de baan is' in een mail aan boze kiezers die de PvdA verwijten woordbreuk te hebben gepleegd. De PvdA was aanvankelijk voorstander van een referendum. Nu niet meer. Samsom: "Achter dit besluit zit een duidelijke afweging. Er is in de Tweede en Eerste Kamer geen meerderheid voor een referendum. Het was er nooit van gekomen. Er is wél een meerderheid voor versoepeling van ontslagrecht. Dat hebben we nu geblokkeerd. Politiek is heel pervers, ja. Maar we hebben een goed ontslagrecht weten te redden dat werknemers zekerheid biedt."

Hoewel de christendemocraten in alle toonaarden ontkennen dat zij hebben ingebonden, zei het CDA gisteren wel bereid te zijn 'te luisteren naar de kritiek uit de samenleving'. Van Hijum: "Donner heeft gezegd dat zijn voorstellen niet in beton zijn gegoten."
 
Bron: BN/DeStem

Overig nieuws