Adviseur nodig? Eerste advies GRATIS! 088 20 50 800 RADIO VIDEO NIEUWSBRIEF NIEUWS

Ophef in Brabantse Staten over gouden handdruk

In Provinciale Staten van Noord-Brabant is commotie ontstaan over riante gouden handdrukken die de provincie heeft betaald aan zeker vier hoge ambtenaren.

 
De SP, D66 en PvdA eisen opheldering van het provinciebestuur en willen afspreken dat er geen exorbitante wachtgeldregelingen meer worden betaald.

Bureauhoofd
Het Brabants Dagblad onthulde afgelopen weekeinde bijvoorbeeld dat met een in 1983 heengezonden bureauhoofd een welvaartvaste uitkering was overeengekomen tot zijn 65e verjaardag in 2008.

Bovendien kocht de provincie zijn huis, om het snel erna met verlies van de hand te doen.

Gouden handdruk
Een slecht functionerend afdelingshoofd verliet het provinciehuis in 2000 met een gouden handdruk van rond 500.000 gulden (225.000 euro). Een directrice die in 2002 op non-actief werd gesteld, kreeg tot voor kort 55 procent van haar salaris (7000 euro) doorbetaald.

Fractievoorzitter Nico Heijmans van de SP spreekt van beloningen voor slecht werk. Hij wil dat de Rekenkamer de regelingen onderzoekt en dat de provincie openheid van zaken geeft.

De provincie heeft geprobeerd te verhinderen dat de salarisgegevens bij het Brabants Dagblad belandden. Na een juridische procedure van 3,5 jaar moest Noord-Brabant de informatie uiteindelijk toch afstaan.

Verklaring
Waarnemend commissaris van de koningin Paul Rüpp liet maandag in een verklaring weten dat indruk dat provincie met belastinggeld smijt, onjuist is.

Hij spreekt over incidenten zoals die in iedere organisatie kunnen voorkomen. "In 2003 zijn al passende maatregelen genomen om dit soort zaken niet meer op de manier van de vorige eeuw op te lossen."

Overig nieuws