Adviseur nodig? Eerste advies GRATIS! 088 20 50 800 RADIO VIDEO NIEUWSBRIEF NIEUWS

Soepel ontslag alleen slecht voor werknemer

"Het klopt niet dat een werkgever gemakkelijker iemand aanneemt als hij er weer makkelijker vanaf kan", zegt Jaap Jongejan, voorzitter van vakbond CNV Bedrijvenbond.

"Je neemt mensen aan omdat je vacatures hebt." Jongejan was vandaag in Drachten om de leden van zijn bond te informeren over de versoepeling van het ontslagrecht.

Werkgevers stellen dat het soepeler ontslagrecht ook beter uitpakt voor de werknemer. Werkgevers durven immers eerder iemand aan te nemen, als ze er ook weer makkelijk vanaf kunnen. Die vlieger gaat dus niet op, vindt Jongejan. Het wetsvoorstel van minister Donner (Sociale Zaken) bevat volgens Jongejan ook alleen maar verslechteringen voor de werknemer.
Werkgevers zijn blij met het wetsvoorstel. De ontslagprocedure wordt vereenvoudigd, de ontslagvergoeding gemaximeerd en ze kunnen nog een deel van de opleidingskosten aftrekken van de ontslagvergoeding ook.

De werknemers hebben het nakijken. Minister Donner had de vakbeweging en de werkgevers een halfjaar gegeven om gezamenlijk met een plan te komen voor een nieuwe ontslagregeling. De oude regeling zou te star zijn, te duur, te ingewikkeld, niet meer van deze tijd. Ze kwamen er gezamenlijk niet uit. Jongejan begrijpt niet waarom de minister zo'n druk op de zaak gezet heeft. "De oude regeling is heel evenwichtig. We willen altijd praten over verbeteringen, maar waarom was er zoveel haast bij? ZoÂ’n traject kost jaren."

Werknemers gaan er op alle fronten op achteruit in het wetsvoorstel, vindt Jongejan. De werkgever kan een medewerker nu ontslaan zonder tussenkomst van de rechter. De werknemer kan dan wel bezwaar aan tekenen, maar dan staat hij al op straat.
Acties
Dat werkgevers opleidingskosten tot een kwart van de ontslagvergoeding kunnen inhouden, is Jongejan ook een doorn in het oog. "Opleidingen van werknemers komen ten goede aan de werkgever. Die heeft er aan verdiend, zet er dan iemand uit en kan dan ook nog een deel van de kosten terughalen."
Jongejan heeft de CNV-leden opgeroepen de noordelijke Tweede Kamerleden van regeringspartijen CDA, CU en PvdA aan te schrijven om tegen het wetsvoorstel te stemmen.

Het wetsvoorstel ligt nu voor advies bij de Raad van State en wordt waarschijnlijk begin volgend jaar aan de Tweede Kamer voorgelegd. In die periode willen de vakbonden hun leden mobiliseren om te protesteren tegen het voorstel. Acties worden daarbij niet uitgesloten. "We blijven natuurlijk een vakbond", zegt Jongejan.

Overig nieuws