Adviseur nodig? Eerste advies GRATIS! 088 20 50 800 RADIO VIDEO NIEUWSBRIEF NIEUWS

Aantal ontslagzaken halveert bijna

Het aantal ontslagzaken bij het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) zal dit jaar bijna halveren. In het eerste halfjaar van 2007 hebben werkgevers 14.000 ontslagaanvragen ingediend, tegen 27.000 in dezelfde periode vorig jaar.

In totaal verwacht het CWI dat werkgevers dit jaar 27.000 keer een ontslagvergunning aanvragen, terwijl dat in 2006 nog 49.000 keer gebeurde.
 
Een woordvoerder van het voormalige Arbeidsbureau zei donderdag dat de daling komt door de aantrekkende economie, maar ook door aangepaste wetgeving.

Zo telde het CWI vorig jaar nog 7000 werknemers die gedwongen waren hun ontslag aan te vechten om hun WW-uitkering veilig te stellen. Sinds 1 januari zijn veel van deze zogeheten pro-formazaken niet meer nodig door versoepeling van de verwijtbaarheidstoets. Hierdoor kunnen werknemer en werkgever het ontslag makkelijker onderling regelen.

Helpen
Verder vragen werkgevers volgens het CWI minder vaak ontslag aan wegens arbeidsongeschiktheid, omdat zij gedwongen worden hun personeel met een aandoening zo veel mogelijk te helpen om weer aan de slag te komen en te blijven.

Vorig jaar werd ongeveer een op de vijf ontslagaanvragen, circa 10.000, ingediend wegens arbeidsongeschiktheid.

Kantonrechter
Ook het aantal ontslagzaken via de kantonrechter daalt, maar daarvan zijn minder actuele cijfers beschikbaar.

In het eerste kwartaal van dit jaar hebben werkgevers 9000 keer bij de rechter een vergunning aangevraagd om een werknemer op straat te zetten, tegen 16.000 ontslagaanvragen in de eerste drie maanden van 2006.

Overig nieuws