Adviseur nodig? Eerste advies GRATIS! 088 20 50 800 RADIO VIDEO NIEUWSBRIEF NIEUWS

Bonden halen hard uit naar werkgevers vanwege ontslagrecht

De vakcentrales FNV, CNV en MHP verwijten de werkgevers dat die het kabinet chanteren in de discussie over het ontslagrecht

 

Minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft volgens de bonden slappe knieën, omdat hij toegeeft aan de druk van de werkgevers.

Het kabinet neemt naar verwachting uiterlijk 9 november een besluit over versoepeling van het ontslagrecht. De werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB hebben de afgelopen dagen laten weten dat hun leden in ruil voor versoepeling zullen meewerken aan een banenplan dat werk oplevert voor tweehonderdduizend mensen. "Maar het kan niet van één kant komen", aldus MKB-voorzitter Loek Hermans.

Minister Donner stelt dat hij het standpunt van de werkgevers heeft te aanvaarden. "Honderdduizenden mensen uit een uitkering naar een reguliere baan helpen kan alleen als de werkgevers meewerken."

De vakcentrales zijn woedend over deze 'chantage'. Eddy Haket, waarnemend voorzitter van vakcentrale MHP: "Dus argumenten tellen niet meer, als je maar gewicht in de schaal legt. Het zou een ongelooflijk schandaal zijn als het kabinet de oren laat hangen naar de machtswens van de werkgevers."

Op zaterdag 24 november houden de vakcentrales een protestbijeenkomst op de Coolsingel in Rotterdam.

Dat protest moet een evenaring worden van de demonstratie van 2 oktober 2004 op het Museumplein in Amsterdam, waar driehonderdduizend mensen hun afkeuring uitspraken over de afschaffing van vut-regelingen.

Bron: PZC

Overig nieuws