Adviseur nodig? Eerste advies GRATIS! 088 20 50 800 RADIO VIDEO NIEUWSBRIEF NIEUWS

Conflict over ontslagrecht niet van tafel

De onenigheid over het ontslagrecht blijft de regeringspartijen CDA, PvdA en ChristenUnie verdelen. Dat bleek donderdagavond tijdens een spoeddebat in de Tweede Kamer.

 
De oppositie wilde daarin opheldering over het besluit van het kabinet om het conflict over het ontslagrecht voorlopig te 'parkeren'. Het kabinet wil advies van een commissie van wijzen over hoe meer mensen aan de slag geholpen kunnen worden. Ze moet voor 1 juni rapporteren.
 
De commissie mag haar werk doen zonder beperkingen, zei premier Jan Peter Balkenende. Ze mag dus ook met voorstellen komen over aanpassing van het ontslagrecht. Het kabinet bekijkt vervolgens wat het daarmee doet.
 
Maar PvdA-vicefractievoorzitter Mariëtte Hamer liet weten dat versoepeling van het ontslagrecht voor haar partij taboe blijft, wat de commissie ook mag adviseren. „Ik kan niemand verzinnen die ons kan overtuigen van de noodzaak daartoe”, zei ze. Vicepremier Wouter Bos (PvdA) hield zich in het debat op de vlakte.
 
De oppositie hekelde de uitsteltactiek die het kabinet heeft gekozen. GroenLinks-leider Femke Halsema noemde de commissie „een schaamlap”. Volgens fractievoorzitter Mark Rutte van de VVD zijn de 200.000 langdurig werklozen die zonder versoepeling van het ontslagrecht niet aan de slag komen, de dupe. D66-leider Alexander Pechtold hekelde het gebrek van regie van de premier bij het conflict over het ontslagrecht.
 
CDA-minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) herhaalde dat een versoepeling van het ontslagrecht „een belangrijke voorwaarde” is om meer mensen aan het werk te helpen. Volgens hem zullen werkgevers sneller mensen aannemen als ze weten dat ze er makkelijker vanaf kunnen.
 
Donner stelde ook weer dat werkgevers gezegd hebben dat zij alleen bereid zijn om langdurig werklozen een kans op een baan te geven, als het ontslagrecht versoepeld wordt. Maar hij wees er tevens op dat vereenvoudiging van het ontslagrecht ook „niet de panacee” is.
 
Donner wilde niet ingaan op geruchten dat hij de afgelopen dagen tijdens het crisisberaad binnen de coalitie met aftreden heeft gedreigd.
 
Bron: Telegraaf

Overig nieuws