Adviseur nodig? Eerste advies GRATIS! 088 20 50 800 RADIO VIDEO NIEUWSBRIEF NIEUWS

Donner snapt opwinding over ontslagrecht niet

Minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken snapt de opwinding niet die deze week in de Tweede Kamer is ontstaan over het ontslagrecht. Een deel van de oppositie eiste donderdag een brief over de nieuwste ontwikkelingen en overweegt een spoeddebat over het onderwerp.

„Het is ons niet duidelijk waar de brief over moet gaan, dus die is snel geschreven”, grapte Donner vrijdag na de ministerraad.

De onrust in de Kamer ontstond door uitlatingen van CDA-fractieleider Pieter van Geel. Hij noemde het „een politieke realiteit” dat Donners plannen om het ontslagrecht te hervormen aangepast moeten worden. Volgens een aantal fracties heeft Van Geel zijn partijgenoot Donner hiermee laten vallen.

Donner wees erop dat hij al langer bezig is met het aanpassen van zijn oorspronkelijke voorstel. Dat is nodig omdat de PvdA het onaanvaardbaar vindt om ontslagen niet langer vooraf door de rechter te laten toetsen, zoals in Donners plan staat. Ook de ChristenUnie heeft hier grote moeite mee. De ontslagbescherming van werknemers wordt hierdoor te veel aangepast, vinden de twee regeringspartijen.

Premier Jan Peter Balkenende kon vrijdag niet zeggen wanneer het kabinet met een nieuw plan voor de toekomst van het ontslagrecht komt. „Als de tijd rijp is”, zei hij vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie. De premier wees erop dat het om een gevoelig thema gaat.

Ook een deel van het CDA heeft bezwaren tegen schrappen van de ontslagtoets vooraf door de rechter. Tijdens een partijcongres volgende week zaterdag wil een groep CDA'ers daar een resolutie over indienen.

Bron: Telegraaf

Overig nieuws