Adviseur nodig? Eerste advies GRATIS! 088 20 50 800 RADIO VIDEO NIEUWSBRIEF NIEUWS

Onstlagrecht moet niet blijven doormodderen

Het kabinet loopt een serieus risico als het zijn doelen uit het oog verliest en blijft doormodderen over onoplosbare kwesties. Die waarschuwing uitte fractievoorzitter Arie Slob van de kleinste regeringspartij, de ChristenUnie.

Slob wijst op de discussie over vereenvoudiging van het ontslagrecht die de coalitie van CDA, PvdA en ChristenUnie tijden in zijn greep heeft gehouden. Uiteindelijk is besloten het voorstel van CDA-minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) voorlopig van tafel te halen en gaat een commissie van wijzen zich buigen over de vraag hoe meer mensen aan het werk te helpen.

Slob: „De discussie over het ontslagrecht heeft maanden geduurd, te lang. Het heeft de beeldvorming over het kabinet zwaar beïnvloed. Mensen krijgen het idee dat dit kabinet niets doet, alles voor zich uit schuift. Dat moet het kabinet zich aanrekenen. Het gemodder over het ontslagrecht heeft het zicht op alle mooie dingen ontnomen.”

Terwijl volgens de ChristenUnie-leider dit kabinet „als enige de tijdgeest aanvoelt” door onder meer te investeren in duurzaamheid en onderwijs. „Het kiest voor kwaliteit boven koopkracht. Het coalitieakkoord is meer dan een lijstje met gewenste punten van drie partijen. Er zit een visie achter.”

Maar de discussie over het ontslagrecht heeft volgens Slob „een smet op alle goede zaken geworpen, zoals de verbetering van de lerarensalarissen, of Uruzgan”. Hij spreekt van een collectieve verantwoordelijkheid van het kabinet. Ook ChristenUnie-bewindslieden zijn schuldig aan de ontstane situatie. Slob zegt er wel alle vertrouwen in te hebben dat het kabinet lessen trekt uit de discussie over het ontslagrecht.

Slob: „Er komen nog genoeg spannende onderwerpen aan. We moeten voorkomen dat we ook daar in één groef blijven hangen. Daar wordt de muziek niet beter van. Het kabinet moet scherp in de gaten houden waar het naar op weg is. Waartoe zijn we op aarde, zou ik bijna zeggen. Het kabinet hoeft geen vriendenclub te worden, liever niet zelfs. Het moet zijn verantwoordelijkheid nemen en voorgenomen maatregelen uitvoeren.”

Vicepremier André Rouvoet van de ChristenUnie herkent zich niet in het beeld van Slob dat hijzelf geen initiatieven zou hebben genomen om uit de impasse over het ontslagrecht te komen. Wel is hij het met zijn partijgenoot eens dat door de discussie daarover de positieve dingen van het kabinet dreigden onder te sneeuwen. Maar volgens Rouvoet speelt dat nu niet meer. „De terugblik herken ik, maar we moeten het niet veralgemeniseren.”

PvdA-vicepremier Wouter Bos zei donderdag dat het kabinet niet alleen mag worden beoordeeld op één onderwerp waarover het geen akkoord wist te bereiken. Hij wees erop dat er wel knopen zijn doorgehakt over onder meer het Europees Verdrag, Uruzgan en de lerarensalarissen. De fractieleiders Pieter van Geel (CDA) en Jacques Tichelaar (PvdA) lieten weten niet te willen reageren.

Overig nieuws